Snart är nollräntan här

Av allt att döma kommer Riksbanken att höja minusräntan till nollränta. Det är inte omöjligt att bankerna höjer bolåneräntorna något, dock tror jag de drar sig för att höja hela 0,25%. Men man ska aldrig säga aldrig.

Jag har helt klart varit förvånad från start över att vi nådde minusränta. Särskilt som det sätt som inflationen beräknas på idag inte inkluderar allt vi handlar. När en ekonomi går relativt bra ska man inte sänka räntan under noll, det är helt vansinnigt enligt mitt sätt att se det.

Vilket inte heller gör det särskilt konstigt att vi fått se kronans värde sjunka. Förhoppningsvis innebär höjningen till nollränta att kronan stärks, allt annat vore märkligt.

Kanske är det här början på resan mot mer normala räntor. För oss som amorterat starkt kommer det att påverka mindre, även om värde på fastigheter kommer att minska när folk får både svårt att klara av sina lån och att ta nya.

Det är dock sunt med normalräntor på 4-5 procent. Det skapar en vilja att bli av med skulder och för oss som vill bli fria på riktigt finns det inget annat sätt än att jobba hårt på att amortera bort skulderna – eller allra helst undvika dem från början om det är möjligt.