Vikta dina utdelningsaktier mot varandra

utdelningsaktier

Nu över till något du som satsar på utdelningsaktier förmodligen inte har funderat på. Inom aktievärldens fantastiska domäner pratas det väldigt ofta om att sprida risker och då menar man på fler bolag än ett. Vilket är bra och helt rätt, men du har säkerligen inte tänkt på att du bör också vikta dina utdelningsaktier utifrån utdelningen. 

Grundtanken här är att inte ha aktier som delar ut för lite, om du inte tror att utdelningen kommer att växa och att priset för den nuvarande nivån är rätt. Jag ska ge dig ett konkret exempel i Skistar och Axfood. Nu när Axfood dippade ökade direktavkastningen, beräknat på den förväntade utdelningen. Samtidigt har Skistar blivit dyrare och även om utdelningen ökat är DA fortfarande relativt låg. I det här läget är det helt rätt att byta en del Skistar mot en del Axfood eftersom Axfood också är billigare än Skistar. Vilket jag gjorde och på så vis fick jag en högre DA procentuellt sett och dessutom fler utdelningskronor på årsbasis.

Hänger du med?

Det är inget fel att ha många utdelande aktier med låg DA, så länge som du har viktat dem mot en större del med högre DA. Så länge som målet är att bygga en pengamaskin som skapar en passiv inkomst åt dig. Högutdelande aktier har dock en tendens att ha svårt att skapa tillväxt, så det är en fin balansgång. Det fina är att pendeln svänger och du får en chans att kompensera. I exemplet ovan betyder det att när förhållandet är det omvända kommer jag att byta Axfood mot Skistar.

Just nu tror jag att det var extra fördelaktigt att göra på det här sättet eftersom Axfood är en defensiv aktie som kan hålla emot när det blir skakigt. Folk drar in på skidresorna innan de drar in på mat. Ovanstående övning bevisar också vad jag skrev om häromdagen, om än med ironi. Det är sällan någon bra idé att sälja allt, men man kan göra bra strategiska drag och öka direktavkastningen.