Jämförelse av kreditkort

Det finns många faktorer som är av vikt i samband med att du väljer ett passande kreditkort, såsom den räntesats som tillämpas, huruvida ett bonusprogram inkluderas samt om en valuta- eller uttagsavgift är aktuell. Såvida du har kontroll över vilka faktorer som är viktiga är chansen stor att du hittar rätt kreditkort.

Varför ska man jämföra kreditkort?

Att jämföra kreditkort är ett krav för att du ska kunna hitta ett kort som passar dina behov. Kreditkortsspekulanter som ofta reser föredrar i regel ett resekort, då dessa innehåller reseförmåner, medan personer som ofta handlar på nätet i regel föredrar shoppingkort, som ger rabatt vid onlinehandel eller pengar tillbaka via bonus- eller cashbackprogram.

Utöver detta är de så kallade matkorten populära, som stora dagligvarukedjor likt ICA och Coop utfärdar. I matkorten inkluderas i många fall både rabatter och bonusar.

Kreditkortsspekulanter som är på jakt efter billigt bränsle väljer i många fall ett bränslekort, eller bensinkort, som kan medföra pengabesparingar tack vare att bränslerabatter om cirka 0.3 till 0.6 % medges.

8 Viktiga faktorer i samband med att du jämför kreditkort

I samband med att du bestämmer dig för vilket kreditkort som passar dig bäst ska du ha följande faktorer i åtanke:

 • Inkluderas ett rabattprogram?
 • Inkluderas ett bonusprogram?
 • Är cashback aktuellt?
 • Vilka försäkringar inkluderas?
 • Tillämpas en årsavgift?
 • Tillämpas valutapåslag och/eller uttagsavgift?
 • Vilken räntesats är aktuell?
 • Vilken kreditgräns tillämpas?

Du kan med fördel jämföra olika kreditkort hos kreditkortjämförelse.se. Väl där listas kreditkortens viktigaste attribut, inklusive de som tas upp nedan.

Dessa faktorer kan du jämföra

1. Jämför rabattprogram

Ett flertal kreditkort erbjuder rabattsystem, som exempelvis innebär att du får ta del av rabatterat bränsle hos en bensinstation eller rabatterade produkter hos en livsmedelskedja. Du ska i första hand välja ett kreditkort hos en aktör som du handlar hos frekvent, exempelvis ICA, för att maximera de fördelar som medges.

Bensinkedjornas rabattsystem medför som mest cirka 15 öre i bränslerabatt hos obemannade stationer, medan matvarukedjorna i många fall tillämpar punktrabatter på utvalda varor.

2. Jämför bonusprogram

Populära resekort såsom Norwegian erbjuder bonusprogram. Dessa typer av system innebär att du samlar poäng genom att handla med kortet. Bonuspoängen kan du efter en tid växla in mot exempelvis flygresor eller hotellövernattningar. Utöver detta ger matvarukedjan COOP dig tillgång till en poängshop, vari du kan spendera dina bonuspoäng.

En vanlig bonussats är 0.5 till 2 % av dina totala inköp.

3. Jämför cashbackprogram

Cashback innebär att du får tillbaka en procentuell andel av de pengar du spenderar med ditt kreditkort. Förenklat fungerar ett kreditkort med cashback ungefär som ett kreditkort med bonus, men istället för bonuspoäng belönas du med riktiga pengar som du kan använda för att betala hela eller delar av din månadsfaktura.

Kreditkort som erbjuder cashback tillämpar vanligtvis en cashbacksats om 1 till 3 %.

4. Jämför de försäkringar som inkluderas

Alla kreditkort erbjuder en gratis reseförsäkring, och somliga utfärdare väljer även att inkludera andra typer av försäkringar, likt allriskskydd eller leveransförsäkringar. De försäkringar som utfärdarna medger köps in från seriösa försäkringsbolag, och skiljer ofta i både omfattning och pris.

För att nämna ett exempel erbjuder Komplett Banks kreditkort en reseförsäkring som täcker många typer av oförutsedda händelser, och är behjälplig om ditt flyg eller det tillhörande bagaget skulle vara försenat. Reseförsäkringarna skiljer sig dock ofta i en relativt liten omfattning i jämförelse med shoppingförsäkringarna.

Det är dock aldrig bra att vara överförsäkrad, så kontrollera alltid att försäkringarna passar för dina behov.

5. Jämför årsavgiften

Somliga kreditkortsutfärdare tillämpar ingen årsavgift, och erbjuder därmed ett gratis kreditkort. Men bland de kreditkort som tillämpar årsavgifter skiljer sig denna kostnad markant. Som tumregel avkräver kreditkort med starka bonus- och/eller cashbackprogram dig en årsavgift, som i många fall kostar mellan 100 och 600 kronor.

Om du handlar mycket och ofta med ditt kreditkort är årsavgiften av mindre vikt. Detta då de cashback-, bonus- eller rabattprogram som inkluderas i regel ger dig mer pengar eller förmåner tillbaka i jämförelse med den årsavgift som avkrävs.

Men om du använder ditt kreditkort sparsamt ska ett kreditkort utan årsavgift väljas, då årsavgiften blir procentuellt större såvida du handlar för mindre summor årligen.

6. Jämför valutapåslag och uttagsavgiften

Valutapåslaget är en extraavgift som tillämpas i samband med att du köper en produkt med en annan valuta än den svenska kronan. Ett vanligt valutapåslag är 1 till 2 %, och medför en prisökning på samma procentsats, så om du ofta använder ditt kort utomlands eller frekvent handlar i utländska e-butiker ska ett lågt valutapåslag premieras.

Uttagsavgiften faller in i samband med att du tar ut pengar i en bankomat. Avgiften är i regel 20 till 40 kronor, och ett maximalt uttagsavgiftsbelopp är i regel 50 kronor, men ett fåtal utfärdare har dock valt att slopa uttagsavgiften helt och hållet.

Om du frekvent tar ut pengar i bankomater ska ett kreditkort utan uttagsavgift, eller en låg uttagsavgift väljas, då höga uttagsavgifter medger en hög total avgiftssumma såvida du ofta använder en bankomat för att ta ut pengar.

7. Vilken räntesats är aktuell?

En vanlig räntesats för kreditkort är 10 till 25 %. Räntesatsen är extra viktig att jämföra såvida du lånar en större summa pengar av kreditkortsutfärdaren. Din ränteavgift sammanställs månatligen via en så kallad månadsfaktura, men om du väljer att betala hela skulden på en gång, dvs. inom de räntefria dagar som medges, slipper du betala ränta på dina köp.

Kreditkortsutfärdare tillämpar en relativt hög räntesats av två anledningar; de vill ha betalt för den risk som pengautlåning medför samt subventionera de försäkringar, bonusprogram eller cashbackprogram som är inkluderade.

Om du lånar större summor pengar ska ett kreditkort med en låg räntesats premieras, men såvida du alltid betalar din skuld i tid är räntesatsen av mindre betydelse.

8. Jämför kreditgränsen

Kreditgränsen är den summa pengar som du maximalt kan låna av utfärdaren. En vanlig kreditgräns är i regel 30 000 till 100 000 kronor beroende på utfärdare. Spekulanter som har behov av en stor ekonomisk buffert ska premiera en hög kreditgräns, medan spekulanter som ej har behov av att låna större summor pengar inte ska lägga allt för stor vikt vid denna aspekt.

Du kan bli beviljad ett kreditkort med en lägre kreditnivå om utfärdaren ansett att den kreditnivå du ansökt om är för hög. Men du kan alltid ansöka om en högre kreditgräns i efterhand.

Exempel på jämförelse av kreditkort

De faktorer som återfinns nedan är av vikt i samband med att du jämför kreditkort.

 • Bonusnivå: Bonuspoäng som inkluderas när du handlar med kortet såvida ett bonus- eller cashbackprogram inkluderas.
 • Försäkringar: Reseförsäkringar samt shoppingförsäkringar kan ingå.
 • Årsavgift: Somliga kort är avgiftsfria medan andra tillämpar en årsavgift.
 • Valutapåslag: En procentuell avgift som kan tillkomma när du handlar i utländsk valuta.
 • Uttagsavgift: En procentuell avgift som kan tillkomma när du tar ut pengar i en bankomat.
 • Betalningsfria dagar: Den tidsperiod då du inte behöver betala ränta på dina köp.
 • Maxkredit: Den maximala utlåningssumman, eller kreditsumman.

I tabellen nedan kan du ta del av en enkel jämförelse gällande tre kreditkort: Norwegian Bank Visa, Komplett kort samt Collector Easyliving.

KreditkortBonusÅrsavgiftRäntaRäntefria dagarValutapåslag
Komplett kreditkort1 – 4 %0 kr21,4 %50 dagar1,75 %
Norwegian Bank kort0,5 – 10 %0 kr19,99 %45 dagar1,75 %
Collector EasyLivingMeniga Rewards & EuroBonus195 kr17,25 %56 dagar0 %

Källor: Konsumenternas

2 Comments

 1. Jag använder numera Kompletts kreditkort. Hade Skandia innan och även om deras avgift på 240 kr per år är ganska astandard, så tillförde den inget heller mer än en irritation över att jag tvingas betala bankerna mer än jag redan gör. Komplett passar mig bra och eftersom räntan aldrig slår in (betalar månadsskuld fullt ut varje månad) så gör det inget att den är hög. Har även kopplat ICA till kortet så man får både ICA bonus och Komplett bonus vid köp där.
  Sedan slutet av Maj i år när jag bytte tills nu har Kompletts kort gett 615 kr i bonus(ICA bonus ej inkluderat) , och lägger man till 240 kr genom att skippa Skandias kort blir besparingen 855 kr hitills. Inga stora pengar men finns trevligare saker att göra än att göda bankerna i onödan, som en flaska vin eller två. Man kan förövrigt som mest få 2000 per år i bonus på kortet.

  • Det var nytt för mig, det måste jag kolla upp. Bonus på bonus är alltid riktigt intressant. Och helt rätt att se att varje krona är viktig. Om nu bara Systembolaget kunde införa ett bonussystem. 🙂

Comments are closed.