Mår vi dåligt av för mycket ledig tid?

Ibland undrar jag varför jag ska göra jobbet som public service får betalt för, men jag gör det ändå. Sveriges Radio rapporterade nyligen om att för mycket ledig tid får oss att må dåligt. Jaha, tänkte jag, varför då? Men det ser ni får vi inget riktigt svar på.

Här kan du lyssna på 56 sekunder med inslaget om att för mycket ledig tid gör att vi mår dåligt.

Jag vet inte, men jag kan ju tycka att om man representerar en organisation som säger att grunden för journalistiken är trovärdighet och opartiskhet så vore det på sin plats att åtminstone analysera och ställa frågor. Inte bara tyst rapa upp budskapet från någon rapport från andra sidan Atlanten.

Hur som helst, budskapet vi får ta del av handlar om att om amerikanerna får mer än fem timmars ledighet om dagen börjar de må dåligt och att en lagom nivå är 3,5 timmar per dag. Det är vad vi får reda på. Inte om det beror på att de är överstressade i övrigt, har dålig ekonomi eller att de har så miserabla liv att de är totalt innehållslösa. Vem i all världen mår dåligt om de är lediga mer än 5 timmar per dag? Inte jag i alla fall. Jag kan tänka mig hundra saker att göra med min fritid som absolut inte gör att jag mår dåligt.

Exempelvis:

 • 60 minuter löpning
 • 120 minuter fiske
 • 60 minuter matlagning i lugn och ro
 • 60 minuter datorspel
 • 60 minuter läsa bok
 • 60 minuter skriva bok
 • 120 minuter se på film
 • 30 minuter skjuta luftgevär
 • 120 minuter svampplockning
 • 60 minuter bastu
 • 60 minuter ölprovning
 • Och så vidare…

Vad jag inte förstår är varför den så kallade journalisten inte tar med något av det här, eller ifrågasätter vad studien innehåller. Det här är dessutom från vetenskapsradion, så har vi inte bättre vetenskap än så är vi illa ute. Det är relativt enkla frågor att ställa.

Om ni undrar varför jag låter bitter så beror det delvis på att vi betalar för det här. Visst kan det finnas ett värde i att bevaka vad andra medier och publikationer hävdar, men formulera det då inte som en sanning. Rubriken på inslaget säger att för mycket ledig tid får oss att må dåligt. Det är skitsnack. Det kanske gäller för vissa och kanske i synnerhet amerikaner som uppfostras som konsumenter och producenter, men det är ändå inte en absolut sanning.