Satsa hårt på utdelningsaktier

Ett tag var det mycket fokus på utdelningsaktier. Sedan kom Corona och det ena företaget efter det andra drog in utdelningarna. Nu är de på väg tillbaka och det är dags att återigen börja prata om det fina med bra utdelningsaktier.

Till att börja med, jag har skrivit om att slakta guldhönorna. Jag har fortsatt göra det, särskilt med företag jag tror tar chansen att inte dela ut för att förbättra resultatet. Flera välskötta företag som hade kunnat dela ut har låtit bli med förevändningar som har att göra med osäkerheten i världen, trots att de själva har en säker affär.

Skistar är ett exempel, jag är besviken på den inställda utdelningen och har sålt av med vinst istället. Dock inte allt, jag tror fortfarande på Skistar, men jag har bättre nytta av pengarna genom att köpa andra utdelningsaktier som faktiskt delar ut (i år) och som dessutom har tillväxtpotential.

Utdelningar är en viktig del i min strategi för att nå ekonomiskt oberoende, varför jag också hela tiden omvärderar min strategi. Strategin att likt Buffet aldrig sälja en aktie tror jag inte ett dugg på, åtminstone inte för egen del. Jag tror istället på att hela tiden omvärdera portföljen för att maximera utdelningarna på årsbasis.

Utdelningar har stor betydelse för att ränta-på-ränta effekten ska fungera och om du kan få varje krona att arbeta för dig går resan mot ekonomiskt oberoende snabbare. Uteblivna utdelningar tar dig dock inte dit.