Konsten att tända en brasa

brasa

I ett land som Sverige är uppvärmning en betydande kostnad. Tyvärr har inte Miljöpartiet fattat det, eftersom de i sin iver att göra tillvaron svårare för de skattebetalande medborgarna, dubbelbeskattar el samtidigt som de jobbat hårt för att stänga ner kärnkraften.

Att elda med ved är därför ett bra sätt att hålla nere kostnaden, något som jag skrivit om flera gånger tidigare. Särskilt om du har tillgång till relativt billig ved eller rentav kan producera veden själv.

Det är dock inte alla som kan tända en brasa, även om man skulle kunna tro att det är något som borde vara barnsligt enkelt. Det kan dock finnas en hel del svårigheter att tända en brasa i sin braskamin / eldstad / kakelugn.

Ett vanligt problem många har är att det inte är tillräckligt drag i skorstenen. Undertrycket i många, för att inte säga alla, hus gör att det kan vara för lite tillförsel av syre till brasan. Man kan också få en köldpropp i skorstenen och det är just därför man ska skicka upp en halv sida tidningspapper brinnandes i skorstenen.

För att motverka det här problemet kan man öppna en dörr eller ett fönster under tiden man tänder brasan. Det minskar undertrycket i huset och gör att elden lättare tar sig.

Andra trick man kan använda sig av är tändkuber och att säkerställa att veden inte är för fuktig. Använd aldrig någonsin något mer brandfarligt, vare sig tändvätska eller bensin. Väldigt många skorstensbränder orsakas av felaktigt eldande.

Du ska inte heller elda för mycket ved åt gången. Beroende på storlek är 2 klabbar rätt lagom. Brandsäkerhet kan du läsa mer om här.

Oftast är det som med så mycket annat, övning ger färdighet. Konsten att tända en brasa må vara en relativt enkel konst, men den kan spara dig mycket pengar.

Dessutom är det fantastiskt trevligt med en brasa.