Lev som Frank Zappa

zappa

Jag blir på något sett lite ledsen när jag är ute och föreläser för ungdomar, och ingen vet vem Frank Zappa var. Det är inte på något sätt mitt mål i livet att ägna mig åt att föreläsa om Zappa, föreläsningarna handlar om helt andra saker, men det finns några budskap från Frank Vincent Zappa som är värda att uppmärksamma.

Frank Zappa föddes 1940 i Baltimore, Maryland. Han dog 1993, efter ett (alldeles för kort) liv som kompositör, musiker, textförfattare, sångare och inte minst debattör. Trots att så många andra samtida musiker använde droger så gjorde inte Zappa det, åtminstone inte enligt egen utsago. I själva verket var han motståndare mot droger, precis som han var en aktiv motståndare mot organiserad religion.

För de som faktiskt känner till honom (numera vi som är 40+) är han kanske mest känd för låten Bobby Brown Goes Down, en låt som ibland tolkas felaktigt. Det är en satirisk låt vars text ska läsas med en undermening av stark kritik. Låten bannlystes i USA på grund av det sexuella innehållet, vilket är märkligt i sig. Amerikanska filmer kan vara fulla av kroppsdelar som flyger runt blodiga när Sylvester Stallone eller någon annan actionhjälte avlossar vartenda vapen som går att finna, men Gud förbjude att det visas lite naken hud eller ens pratas om sex.

Nåväl, Zappa var frispråkig, men han var också för individens frihet. Jag snubblade över ett citat en gång för länge sedan, ett citat jag använt mig av i mina föreläsningar, och nedanstående bild summerar inte bara citatet utan också Zappas fantastiska sätt att framställa sig själv:

If you end up with a boring miserable life because you listened to your mom, your dad, your teacher, your priest, or some guy o… | Frank zappa, Great quotes, Words

I min värld stämmer det där så väl. Det är själva essensen i frihet, att våga följa sin egen väg. Jag är inte helt överens med Zappa när det gäller hans sätt att se på utbildning. Han har exempelvis sagt, fritt översatt, att om “du vill ha en utbildning, gå till biblioteket”. Vilket på sätt och vis stämmer, men man ska inte underskatta lärare eller mentorer.

Dock är jag väldigt väl överens med ovanstående citat. Att leva ett liv som någon annan har bestämt åt dig är fel. Du måste lyssna på dig själv, hitta din väg och dessutom hela tiden omvärdera den. Livet är till för att levas.

Förutom det här citatet går det att hitta mängder av enkla, men väldigt välformulerade meningar om livet. Zappa hade mycket åsikter, men förutom att de flesta är “down to earth badass” så innehåller de – visserligen ibland på ett föraktfullt sett – mer eller mindre universella sanningar. Som följande exempel:

 • “A mind is like a parachute, it doesn’t work if is not open.”
 • ”Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe. I dispute that. I say there is more stupidity than hydrogen, and that stupidity is the basic building block of the universe.”
 • “Art is making something out of nothing, and selling it.”
 • “Music is the only religion that delivers the goods.”
 • “Without deviation from the norm, progress is not possible.”
 • “It’s better to have something to remember than anything to regret.”
 • “Stupidity has a certain charm – ignorance does not.”
 • “Communism doesn’t work because people like to own stuff.”
 • “If you wanna grow up, which most people don’t, the thing to do is take responsibility for your own reality and deal with it on your own terms.”
 • “A true Zen saying: ‘Nothing is what I want.’”

Nu säger jag inte att alla ska leva sitt liv som Zappa, men vad jag menar är att han på många sätt kan vara en inspirationskälla till att på någon nivå ta tag i sitt liv. Kanske viktigast av allt är att inte skylla på andra. Du är kapten på din egen skuta.

När det gäller ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende så finns det många lärdomar att dra av Zappa också. Inte för att han på något sätt var ett föredöme vad det gäller ekonomi (jag har ingen aning om hur väl han hanterade sina stålar, men han har inte varit en person som delat med sig av tips kring pengar), utan för att hans livsfilosofi passar väl för den som tänker sig en tillvaro utan förvärvsarbete.

Jag har alltför många gånger hört av alldeles för många personer att de inte vet vad de ska göra om de ägde all sin tid. Det är själva grundbudskapet från Zappa. De som inte vet vad de vill göra om de äger sin egen tid har inte heller tagit kontroll över sina liv. De lyssnar på någon annan, i det här fallet arbetsgivaren.

Det är OK att göra vad man vill med sitt liv. Vill man låta någon annan bestämma så är det ok, men det är också precis som i citatet ovan vad man förtjänar. Det störande är att de som inte vet vad de ska göra med sin tid kritiserar de som faktiskt vet.

I grund och botten handlar det om att vara lite rebell. Gå sin egen väg och stå för det. Det betyder inte att man ska köra mot rött eller gå omkring och slåss, det är inte anarki vi vill ha. Däremot är det frihet det handlar om. Frihet att vara sig själv och vara lycklig med det.

I andra änden av skalan finns kommunism och överstatlighet. Tron på att staten vet bättre. Som socialisterna, miljökommunisterna och kommunisterna tror. De som vill att du bara ska få handla alkohol på vissa tider, du måste ha bilbälte, du får inte äta kött, du får inte ha vapen och så vidare. Allt bara för att de misslyckats med att bygga ett säkert samhälle där brott får konsekvenser.

Det är inte statens uppgift att tala om för oss att det är dåligt att dricka läsk. Sockerskatt är ett exempel på kommunism när den är som mest uppfinningsrik. Alla vet att för mycket socker är dåligt. Men det ska staten skita i. Staten ska ägna sig åt grundläggande samhällsuppgifter. Vård, skola, omsorg, polis och försvar. Inte driva vare sig alkoholmonopol eller spelmonopol.

Människor måste få ta ansvar. Det är också en del av Zappas filosofi. Och min. Därmed inte sagt att jag håller med Zappa om allt, men han hade allt en hel del starka poänger.

2 Comments

 1. Det gläder mig att få läsa om min musikaliska husgud sedan 30 år på en sida om ekonomi 🙂

  När det gällde ekonomi och pengar så verkar det som allt hans fokus låg i att skaffa pengar så han kunde skapa mer musik som lät som han ville och på sina premisser, oberoende av kommersiell potential. Han la mycket på att hyra in orkestrar som London Symphony Orchestra och andra, vilket inte lär ha varit billigt. Hur som helst så skapade han som du säger sin egen frihet att göra vad han själv ville. Tycker att han utöver all fantastisk musik, är en väldigt intressant person som var långt före sin tid i mycket mer än musik. Kan rekommendera The Real Frank Zappa Book, för den som känner sig manad att läsa.

  Hur som helst, jag håller med om din själva grundtes här som jag tolkar ungefär så här:
  Liver blir vad DU gör det till och det är ditt ansvar och ingen annans att se till att du landar så nära ditt mål som du kan (om du nu har något mål) och bry dig inte om vad andra tycker och/eller förväntsar sig av dig.

  Detta är väl närmast ett provocerande koncept i dagens samhälle där vi förväntar oss att “någon” ska betala för allt vi behöver och att det enda vi har är rättigheter. Avvikelser från normen ses inte med blida ögon.

  Jag tycker generellt att det är hämmande med alla regler i Sverige. Till och med på sin egen mark/tomt är man strikt hållen i vad man får bygga och hur man “får lov” att bo.
  Känns på gränsen till absurt att man som vuxen inte får bestämma själv hur man vill bo eller tex bygga sitt hus. Tänk vad naiv man var när man som liten trodde att “när jag blir vuxen DÅ kommer jag få göra som jag vill!”.
  Jag välkommnar lite mer rebellisk Zappa-anda i Sverige!

  There is a big difference between kneeling down, and bending over.
  -FZ

 2. Alla borde ha en musikalisk husgud. Roligt att få veta mer om hur han såg på ekonomi, ligger ju väldigt väl i linje med de budskap han trummade ut.

  Och helt rätt tolkat. Livet blir vad man gör det till och det är bara ens eget ansvar. Klart viktigt när många, precis som du skriver, tror att de bara har rättigheter…

  Det har dessutom gått åt helt fel håll i Sverige. Vi är mer styrda nu än någonsin. Att äga mark är inte att äga mark, det är att förvalta den i enlighet med alldeles för många regler. Vi får inte ens ta ut hur mycket pengar vi vill utan att det ska ifrågasättas.

  Fantastiskt bra avslut på din kommentar, det FZ-citatet hade jag missat helt, men grymt bra!

Comments are closed.