Vad kostar en återfallsförbrytare?

återfallsförbrytare

I debatten kring brott och straff står vänstern oftast för åsikten att sänka straff och att det är en klassfråga vilka som begår brott, vilket är kvalificerat skitsnack. Om det hade stämt skulle världens fattiga inte göra annat än att begå brott. Tvärtom hittar man några av de mest hederliga människorna bland de allra fattigaste, men vänstern kan inte förstå att det handlar om konsekvenser.

Nu ska jag inte gå in på det, men vill ändå ta varje tillfälle att exponera vänsterns världsbild. Jag är trött på dem och trött på att de ser till att förstöra vårt samhälle till varje pris. För övrigt räknar jag följande partier till vänstern: Vänsterpartiet (kommunisterna), Miljöpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna. I fallande skala.

Då var det sagt. Till saken – vad kostar en återfallsförbrytare? Om vi bortser från den rena straffrågan om att låsa in folk som inte fattar att de inte ska begå brott så är nästa steg att räkna på vilken vinst samhället skulle göra på att en gång för alla låsa in återfallsförbrytarna.

Det hävdas hela tiden att det är dyrt att hålla människor inlåsta, vilket är sant. Åtminstone om man ska tillåta dem att ha någon vettig levnadsnivå, vilket är en självklarhet. Det är lätt att gapa om att brottslingar ska leva på bröd och vatten inlåsta i ett fängelse utan värme och helst ska det ligga i Sibirien (där det kan vara lika varmt på sommaren som det är kallt på vintern). Men skulle vi ägna oss åt den sortens hantering av människor blir samhället inte bättre än brottslingarna, och bättre måste vi vara för att visa att samhället har en legitimitet.

Idag kostar en plats på anstalt cirka 3200 kronor per dygn. Per år blir det 1168000 kronor. Låt oss avrunda uppåt, dvs 1,2 MSEK per år för en fånge. Eller 48 miljoner lite drygt 40 år.

Mycket pengar, utan tvekan.

Men hur står sig dessa kostnader i förhållande till återfallsförbrytare, som gång på gång begår brott, åker dit och får sitta inne några år innan de är ute igen? Som exempel serievåldtäktsmannen som hållit på att våldta sedan åttiotalet eller KRIS grundare som har 54 domar i svensk domstol. Man får ändå ge honom att han tog sig ur sitt beteende, men det tog ett antal domar…

Vad kostar en rättegång?

Det är svårt att säga vad snittpriset är på en rättegång. De riktigt svåra och stora rättegångarna kostar flera miljoner per styck. Men det är ingen tvekan om att en enskild rättegång kan kosta väldigt mycket. Det är kostnader för målsägarbiträden, domstolens personal, lokaler, IT, material, med mera.

Intressant nog trots Bagdad Morgans budskap om att allt är bra så ökar antalet mål som kommer in till svenska domstolar. Exklusive migrationsmål hanterade svenska domstolar totalt 370 000 mål under 2018, att jämföra med 335 000 under 2015. Exklusive migrationsmålen som sagt!

Anslagen var för 2019 cirka 10 miljarder totalt (om jag har lyckats hitta rätt siffror, inte helt lätt att bryta ut). Men även om vi räknar ner kostnaden till åtta miljarder blir det knappt 21 000 kronor per rättegång, vilket får anses vara kostnadseffektivt sett till att vi trots allt har hög rättssäkerhet.

Dock är jag övertygad om att mål som rör brott kostar mer. Det finns dessutom exempel på mål som sprungit iväg rejält och kommer upp i flera hundra miljoner kronor. En del får betalas av de som förlorar, men oaktat det så kostar det samhället stora pengar att driva brottmål efter brottmål.

Återfallsförbrytare kostar dessutom i fängelsetid mellan domarna. Deras tid i frihet kostar också pengar, men syns inte i statistiken. Ingripande av poliser kostar i form av löner, bensin till polisbilar och alla andra kostnader som hör en anställning till.

Hade vi däremot låst in de här lirarna på 20-40 år hade vi fortfarande haft kostnaden för anstaltstiden, men allt däremellan hade vi inte behövt ta. Vi hade behövt färre poliser, färre domstolsanställda och försäkringspremierna hade sjunkit.

Dessutom, om en återfallsförbrytare har 54 fängelsedomar kan man bara föreställa sig hur mycket skit han lyckats ställa till med innan han åkt fast. Och då pratar vi om en enda återfallsförbrytare.

Den som tror att längre straff inte lönar sig får gärna låta mig veta hur ni tänker, precis som hur ni tänker om ni planerar rösta på de mest skadliga partierna för Sverige: Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

2 Comments

  1. UTOPIA: Sluta tänk på straff. Tänk endast på att skydda oss andra. Den som skadar en annan eller dennes egendom låses omedelbart in en månad. Upprepas brottet fördubblas tiden varje gång. En jourdomstol avgör skuldfrågan. Åklagare krävs ej. Omyndiga placeras på särskild anstalt med skola. Är vederbörande myndig och inte har uppehållstillstånd utvisas han i samband med frisläppandet.
    9 inlåsningar ger 42 år. Med kortare perioder mellan brotten borde det innebära livstid.

    • Bra idé, så länge det är rättssäkert skulle straffsatserna kunna öka exponentiellt.

Comments are closed.