Slakta guldhönan

slakta guldhönan

Jag har tidigare skrivit om hur jag ser på utdelningsaktier som guldhönor, eller rättare sagt hönor som värper guldägg. Värdet på hönan är inte prislappen, utan hur många guldägg den kan värpa och om de blir större för varje år.

Nu finns det andra värden hos bra kvalitetsaktier än bara utdelningen, men i år när många utdelningar slopades styrde jag om portföljen en hel del. Stabila guldhönor som fortsatte ge guldägg fick stanna kvar, medan aktierna som strök utdelningarna helt byttes ut.

Det gäller dock inte alla aktier, det finns undantag åt båda hållen, men i huvudsak vill jag ha utdelningsaktier. Annars är inte guldhönan mycket värd för mig.

Oftast, men inte alltid, finns det ett samband mellan stabilitet och utdelningar. Stabila aktier kan dela ut även under en pandemi, och de behöver inte nödvändigtvis befinna sig i en defensiv bransch. Företag som är synnerligen välskötta klarar av att fortsatt infria sina löften.

Nu tror jag många fått en väckarklocka under pandemin vad det gäller företagens motståndskraft. Många av de som inte haft någon som helst motståndskraft har gått under, medan andra fått kämpa hårt.

Jag ska inte gå in på pandemins effekter i det här inlägget, men jag tror för dig som vill ha utdelningar från dina guldhönor finns det ett värde i att fundera på vad du vill äga just nu och framgent.

Med största sannolikhet kommer utdelningarna tillbaka nästa år, i olika storlekar, men varför vänta? Om du äger guldhönor som inte värper, slakta dem och köp sådana som ger dig guldägg. Det finns utdelningar kvar i år och finfina guldhönor att köpa.

Bara för att jag delar med mig av mina tankar är det inga köpråd, säljråd, eller andra råd som gör att du inte behöver ta ansvar för dina handlingar. Det är du som har ansvar för ditt liv, inte jag.