Kan Liberalerna ersätta Liberalerna?

liberalerna

Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag är grymt besviken på Liberalerna. Under Björklunds ledning gick de rakt ner i det socialliberala träsket, allt för att fjärma sig från SD. Samtidigt blev de ett stödparti till S och MP, då alla som trott att de röstat borgerligt helt plötsligt fick se sin röst ge sossarna makten.

Det finns andra alternativ bland riksdagspartierna som jag tycker är ett betydligt bättre alternativ för oss som värnar individens frihet och ett samhälle som inte bygger på hög skatt och bidrag, men nyligen snubblade jag över ett alternativ utanför riksdagen.

Klassiskt liberala partiet är inte socialliberalister, utan helt enkelt som partiet säger – klassiska liberaler. De har ett partiprogram som är för handel, för brottsbekämpning och individuella friheter. Ser rätt så bra ut i teorin, men jag vet ingenting om dem. Hör ingenting om dem och har inte sett några artiklar.

Är det någon som vet något om dem, eller är de bara en pappersprodukt som ser bra ut? Jag hittade dem på Twitter och en hemsida, och tydligen får de en del röster ändå.

Därmed inte sagt att jag tänker rösta på dem. Jag gillar friheter, men inte när det handlar om att avkriminalisera droger. Där drar jag gränsen.

Dock tror jag att de har en chans att ersätta de gamla Liberalerna, om de nu menar allvar. Deras partiprogram är betydligt mer likt vad liberalism handlar om och de är inte så skitnödigt rädda för att samarbeta med SD.

För övrigt anser jag också att Sverige har för många partier, så egentligen är jag inte för ännu ett. Men L får gärna åka ur varje dag i veckan, så länge de fortsätter på den inslagna linjen att stödja S och MP. Då kan de klassiska liberalerna ersätta dem. Om de bara blir lite mer synliga och hörs högre.

Fotnot: Klassiskt liberala partiet har en fjäril som symbol. Det är lite uppfriskande mot alla blommor bland övriga partier och en så bra symbol för frihet som någon. Dock tycker jag kanske en björn hade varit bättre, den är det ingen som sätter sig på. Eller kanske ännu hellre en hjort.

4 Comments

 1. Jag har fått en känsla av att KLP mer vill visa vad riktig liberalism är än att driva ett parti. Det är ju det som är paradoxen för liberaler och libertarianer, att de inte vill bli en del av nuvarande system och därför inte kan förändra det.

  • Ja, det kan du ha rätt i. Märkligt egentligen, de kan absolut bli en del av nuvarande system och ha en vision att arbeta mot.

 2. Nu ids jag inte ens gå in på val.se, men fritt ur minnet samlar väl KLP ett hundratal röster i hela landet. Chanserna att de skulle ta sig in i riksdagen är milt sagt små.

  Vad gäller partiet L och det “socialliberala träsket” du hänvisar till så är det ju ett parti, tyck vad man vill om det, som de facto är socialliberalt i meningen att de gillar välfärdsstaten. Man har aldrig varit ett libertarianskt parti.

  • Jo, det är sant, de har små chanser. Men ännu mindre när de inte gör särskilt mycket väsen av sig.

   Jag är dock inte så säker på att Liberalerna är odelat socialliberalistiska. Det finns som jag förstått det starka röster som vill att partiet ska gå högerut.

   Och tack för bra kommentarer alla.

Comments are closed.