Censur på internet

censur på internet

I kölvattnet efter att Trumps Twitter-konto stängts av har alla möjliga åsikter framförts kring huruvida sociala medieföretag ska ägna sig åt att stänga av konton.

En åsikt som ofta framförs är att det är privata företag och att de kan sätta upp vilka regler som helst för användningen. Därmed har de också rätt att stänga av konton.

Problemet är dock att sociala medier är idag ett viktigt verktyg för många människor att nå ut med åsikter, tankar och kritik. Naturligtvis är det aldrig okej att någon uppviglar till våld eller ägnar sig åt andra olagligheter, men det är också därför vi har rättsväsenden som ska döma de som gör någonting som är olagligt.

När sociala medieföretag ägnar sig åt att stänga av sina användare baserat på deras egna formuleringar har de också direkt eller indirekt censurerat internet.

Frågan är inte helt enkel, men i grund och botten anser jag att information och yttrandefrihet ska vara fri. Brott ska inte begås, men det är inte privata företags uppgift att vara brottsbekämpare.

Vi kommer förmodligen få se en ändring, vilket jag mer än väl välkomnar. Makten för fri information får inte ligga hos enskilda företag. Särskilt som det är rätt godtyckligt vilken information de censurerar och inte.

Jag håller också med yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om att Twitters censur hotar demokratin. Därmed hotar de också vår frihet.

Nu kan man argumentera för att det är väl bara att sluta använda de här tjänsterna. Och ja, det är sant. De har dock blivit väldigt etablerade kommunikationskanaler så det är inte “bara” att byta. Nu kommer det dock flera andra tjänster som lovar att inte censurera.

Jag tror det är ett vinnande koncept. Information vill och ska vara fri. Plattformar som GAB och Parler (just nu är Parler nedstängt efter att Amazon stängt ner dem) utlovar att de inte censurerar, men de har också fått ett rykte om att vara högerextremisternas högborg. Jag vet inte om det stämmer, men oavsett vilka extremister som håller till på vilken plattform kan det i sig bli ett problem.

Dock, den som tror att censur på internet kommer att vinna har fel. Vad som händer är att alternativ skapas. Totalitära regimer har aldrig lyckats tysta sitt folk fullständigt med mindre än att de avrättar alla. Människor vill kunna prata fritt, på samma sätt som vi alla vill vara fria.

I valet mellan frihet och censur tycker jag valet är lätt…