Bolåneränta på fem procent

fattig

Just nu ligger de rörliga bolåneräntorna på någonstans mellan 2,2 och 2,5 procent. Riksbankens styrränta är 0,75% och troligen höjs den till 1,25% vid nästa möte den 20:e september. Inflationen ligger på schyssta åtta procent.

Vilket betyder, tror jag, att inom ett till två år kommer vi se en bolåneränta på runt fem procent. En bruttokostnad på 250 000 per år för den som har lån på fem miljoner, eller stadiga 20 833 i månaden. Har du lån på en miljon är det mer beskedliga 50 000, men har du inga lån är det inte heller något problem.

LÄS MER: Riksbankens styrränta

Jag har länge argumenterat för att inte ha några lån alls. Noll. Zip. Nada. Den strategin lönar sig nu när räntan är på väg uppåt. Den kommer vara lönsam under resten av mina dagar också.

Notera att jag är inte i mål, men jag är nära. Jag håller mig till den strategi jag stakade ut för länge sedan och när jag är klar kommer det vara ytterligare en kostnad jag inte betalar. Jag har skalat av ett antal kostnader under åren och vi har en relativt låg levnadskostnad i vårt hushåll. Skulle det knipa för att några miljökommunister har sabbat elförsörjningen så kan vi leva på betydligt mindre än vad vi tjänar och skapa marginaler.

Med andra ord, låga – eller helst inga – skulder gör dig mindre sårbar. Nu har det dessutom faktiskt blivit riktigt lönsamt att amortera i jämförelse med vad du kan få ut på de bästa sparkontona. Sparräntorna har inte följt med räntehöjningarna och det går inte så bra på börsen heller.

Nu tror jag visserligen på börsen långsiktigt, men det är mer relevant att investera på börsen om du inte har några lån.

En strategi kan vara att ta det kapital du avsätter varje månad för att spara/investera och istället amortera hälften. Amortering ger dig en bra avkastning idag, om du nu inte skulle se de övriga fördelarna i att bli skuldfri.