Ett valresultat som är bra för ekonomin

Oavsett var du står politiskt har 2022 års valresultat en positiv inverkan på din ekonomi, givet att du har någon annan form av inkomst än bidrag. Om Moderaterna får lov att bilda regering utan trams från Liberalerna kan vi vara säkra på att den budget som så småningom läggs kommer att vara positiv för alla som arbetar.

Det kommer inte vara lika positivt för den som inte arbetar, men det är också helt i sin ordning. Jag är av den enkla åsikten att det ska löna sig att arbeta och jag tycker att skillnaden ska vara betydande.

Man kan, som kommunisterna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet, gå omkring och tro att alla människor hellre arbetar än går på bidrag. Tyvärr är inte verkligheten sådan, och ett sätt att få fler folk att vilja arbeta är att ersättningen är väsentligt större för den som arbetar.

Skatt på arbete kommer med all säkerhet att sänkas med en högerregerings budget, vilket även gäller skatt på kapital. Högern förstår att lägre skatt lockar investerare och med investerare kommer fler arbeten. Tillväxt och arbete skapas av den privata sektorn, och vi kommer säkerligen se ett antal åtgärder som underlättar för företagare.

Även högerns fokus på högre straff, effektivare polis (det behövs inte fler poliser om skurkarna låses in längre) och en bantad offentlig sektor kommer att vara bra för ekonomin. Alla typer av brott tar pengar från viktigare saker, som sjukvård, skola och övrig omsorg.

Jag vet inte hur det är med kommunisterna, men jag lägger hellre pengar på äldreomsorgen än på att gång på gång låsa in samma livsstilskriminella slödder.

Till sist, det kommer bli ordning på språkkraven och tolk kommer inte vara ett framtidsyrke i Sverige de närmaste åren. Tolkarna kostar svenska skattebetalare runt två miljarder per år, vilket förstås är helt orimligt. Jag fattar att det kan krävas tolk i vissa situationer, men det ska inte vara fritt hela livet. Har du inte lärt dig svenska efter exempelvis ett år i landet bör du också stå för tolkens kostnader själv.