Räkna ut din skatt

Vet du hur mycket skatt du och din arbetsgivare betalar? Om inte kan du enkelt ta reda på det. 

Skattebetalarna är en förening som jobbar för lägre skatt och för att slöseriet med skattepengar ska upphöra. Om du funderat över hur mycket du betalar i skatt kan du ta en titt på Skattebetalarnas hemsida. Där kan du via ett enkelt reglage välja din lön och sedan snabbt och lätt se hur mycket skatt du faktiskt betalar. En del blir faktiskt förvånade över hur mycket extra skatt som arbetsgivaren får betala. Den totala lönekostnaden är i snitt 42% högre än bruttolönen.

Lägg därtill moms, elskatt, bensinskatt, vägskatt och många fler skatter som kommer på den peng du har kvar efter att du har betalat kommunalskatt, statlig skatt och värnskatt. Det blir i slutänden väldigt lite pengar över, oavsett om du tjänar “mycket” eller lite pengar, något som förstås är subjektivt.

Att vissa ska betala mer skatt än andra procentuellt sett är förstås fel. Gränsen är subjektiv, satt utifrån ett politiskt spel och har ingenting att göra med verkligheten.