Ränteavdraget – kommer det att försvinna och hur ska man tänka?

ränteavdraget

Ränteavdraget är omdebatterat och eventuellt står vi inför förändringar. Nästan alla partier har uttryckt en vilja att minska på ränteavdraget och det är inte omöjligt att vi får se förändringarna i närtid. Trots allt är ränteavdraget en minskning av skatt och nuvarande regering vill ha in mer skatt.

Ett minskat eller helt avskaffat ränteavdrag kommer få som effekt att det dels blir dyrare att bo i hus eller bostadsrätt. Dels att manöverutrymmet för svenska hushåll minskar. Men med dagens låga räntor borde förstås alla ha amorterat och skapat sig goda marginaler… Vilket inte har skett bland de flesta som lånat pengar.

Problemet är samtidigt att bostäderna är orimligt dyra och det finns för få bostäder tillgängliga. Samtidigt pågår en debatt kring marknadshyror, som med all sannolikhet kommer att driva upp hyrorna – åtminstone till en början.

Frågan är förstås vad var och en gör med ränteavdraget. De pengar man får tillbaka kommer med skatteåterbäringen och har man bolån brukar man helt enkelt få en hyfsad slant tillbaka. För många betyder det en charterresa eller en ny TV. Eller någon annan konsumtion. Och jag vet att jag är tjatig, men varför amorterar inte alla som får ränteavdragspengar?

Enligt mitt ödmjuka förmenande är det bästa sättet att förhålla sig till ett eventuellt minskat ränteavdrag att se till att bli av med lånen. Ett par sätt att göra det förutom att månadsamortera är förstås att extraamortera med hjälp av pengarna från ränteavdraget.

En intressant input till frågan är att när ränteavdragen minskades förra gången, från 50% till 30%, anses det ha bidragit till finanskrisen i Sverige mellan 1990 och 1994. Frågan är om samma sak kommer att hända igen.

Men, du är fri från bekymmer kring räntor och ränteavdraget om du har amorterat bort dina lån… Då kan du istället bygga flera inkomstströmmar. Har du hört att de som lyckats bli ekonomiskt oberoende har minst tre inkomstströmmar? Det räcker inte att bara ha utdelningsaktier.