Äga bil eller inte?

äga bil

Att äga bil eller inte är en komplex fråga. Väger fördelarna över kostnaden och vad borde man tänka på? 

Till att börja med. Det är en fantastisk frihet att äga en bil. Samtidigt är ett bilägande någonting som kostar rejält med pengar. Som alla som kan någonting om företagsekonomi vet är tillgångar någonting man måste se till att tjäna pengar på. Vissa tillgångar är nödvändiga för att kunna tjäna pengar på annat, som en kontorslokal eller en skrivare, men generellt sett vill du kunna tjäna pengar på alla tillgångar du äger.

Samma sak gäller förstås privatpersoner. Men om du äger en bil är det svårt, men absolut inte omöjligt, att tjäna pengar på din tillgång. En tillgång som en bil, som börjar minska i värde redan från första milen, är en tillgång som till 95% bara står och samlar damm. Inte blir det bättre av att värdeminskningen påverkas bara marginellt av att du sköter bilen bra. Det är ofta helt andra faktorer som påverkar andrahandsvärdet än hur väl du har polerat motorhuven.

äga bil

Likväl är det få förunnat, eller ens önskvärt, att pynta 300 000-700 000 för en ny bil. Ju större och mer bensinslukande desto dyrare blir bilen. Inköpskostnaden är bara en del av totala ägandekostnaden, men allt det där kan du. Det går givetvis att leasa bilen, men det är många gånger ett affärsupplägg med många fallgropar. Ingår inte fria mil kan leasingen bli väldigt dyr.

Om du nu vill ha en bil, ska du då låna till den? Kan du lägga in kostnaden på bostaden kan du få ner räntan till en acceptabel nivå. Men bilen kommer att minska i värde snabbare än du amorterar på lånet. Att äga bil är en bekvämlighet som kostar mycket, och ibland mer än det smakar – även om bilarna i sig ger en fantastisk frihet och ett lite lättare livspussel.

Fast om du inte har pengarna att betala kontant, då fortsätter du bara rakt in i ekorrhjulet. Du ökar avståndet mellan nu och din frihet med X antal år.

Jag har kommit fram till att följande råd fungerar rätt bra om du vill ha en så bra ekonomi som möjligt kring din bil:

  • Undvik att köpa helt nytt. Låt någon annan ta första värdeminskningen och köp en bil som är ett eller två år.
  • Se över garantier och förhandla dig till extraförsäkringar utan kostnad om det går.
  • Se till att äga din bil, leasa inte – det är en kostnad och en risk att åka på ännu högre kostnader. Dessutom har du ingenting kvar efter leasingperiodens slut.
  • Behåll din bil i 5-7 år, beroende på bilmärke. Vårda den väl, fuska inte med servicen och undvik att ha den utomhus. Följ skötselråden.
  • Låna inte om du kan undvika det. Har du inte råd så kanske du ska titta på en mindre bil.
  • Alla måste inte äga bil. Klarar du dig utan så varför ska du ha en bil?
  • Jämför försäkringar och pruta även på den lägsta. Se till att ha en bra olycksstatistik, det vill säga inga olyckor orsakade av dig själv.

Det finns annat att tänka på, men förhoppningsvis har du lite nytta av ovanstående.

2 Comments

  1. En annan ide, om man kan klara sig utan bil under vintermånaderna och inte kör så många mil om året, är att köpa en klassisk bil eller allra bäst en blivande klassiker. Vårdar du den som ett litet barn och köper rätt bil så stiger den i värde varje år. Samtidigt får du en rolig udda bil och som bonus är bilen över 30 år så är den skattefri. Finns många tänkbara bilar i alla pris klasser men typ Volvo 240 turbo (när såg du en fin sådan senast?), BMW Z3 M eller billigare Mazda miata första generationen eller varför inte en Porsche 911 från -80 talet. Även dyra bilar kan vara väldigt billiga/grattis att äga. Körde själv en BMW Z3 M cab under 5 år nästan grattis. Det gäller bara att vara kreativ i sitt bilköp så kan det bli en bra affär.

  2. Det var minsann en intressant idé! Jag hade ingen aning om att bilar över 30 år var skattefria! Volvo 240 turbo måste jag kolla upp. 🙂

Comments are closed.