Låna pengar utan UC

En grundfilosofi för oss alla som vill bygga en bra ekonomisk trygghet är att tjäna pengarna först, använd dem sedan. Det gäller framför allt konsumtionsvaror, även om det kan vara lockande att låna pengarna först så är det alltid bäst att ha samlat ihop till det du vill köpa. Inte minst för att du faktiskt får en bättre känsla och har kontroll över din ekonomi.

Men ibland händer det ändå att du behöver pengar till något akut, som att bilen går sönder eller en helt oförutsedd utgift för att fixa en tand som gått av. Har du ingen buffert kan du behöva ta ett lån.

Lån kan man få på många sätt och många långivare kräver att de kan ta en så kallad UC på dig. En UC är en kreditupplysning som talar om hur väl du kan betala tillbaka. Oavsett om en UC tas eller inte ska du förstås själv se till att du har förmåga att betala tillbaka lånet, annars har du problem.

Nu finns det dock en ny utmaning med UC, då kreditgivare kan samköra och se alla som tagit UC på dig. Har du tagit många lån, oavsett belopp, eller bara ställt frågan, kommer den samlade bilden av hur många UC du tagit att synas på kreditupplysningen. Det kan vara en nackdel exempelvis om du ska köpa hus och vill ha bolån.

Det finns dock en hel del långivare som ger lån utan UC. De kostar mer och du ska vara noga med att beräkna den verkliga kostnaden för lånet. Därför är det bra om du jämför lån utan UC så att du kan hitta det bästa lånet.