Grundläggande färdigheter

färdigheter

På temat bli din egen hantverkare har jag funderat en hel del över vilka grundläggande färdigheter alla har nytta av – särskilt om du planerar att bli ekonomiskt oberoende och inte vill vara beroende av att köpa tjänster av hantverkare.

Det är förstås skillnad på vad man behöver kunna om man bor i hus eller inte – ett hus kräver ett helt annat underhåll än en lägenhet – men likväl är de grundläggande hantverkarfärdigheterna alltid bra att kunna. Det är en investering i dig själv.

Så har jag också tänkt när det gäller att använda tiden i isolering rätt. Nu är inte vi isolerade i samma utsträckning som i andra länder, men dock är vi kraftigt begränsade i att resa. Dessutom rekommenderas hemarbete till alla som kan. Sitter man hemma mycket och har mer tid över är det ett utmärkt tillfälle att kolla instruktionsvideos på Youtube, eller läsa böcker om att bli bättre på valfritt hantverk.

Så, tillbaka till vilka färdigheter som är grundläggande för alla som vill bli mer självständiga eller rentav helt oberoende av hantverkare.

  • Snickra
  • Sy
  • Plåtarbete
  • Vatten och Avlopp
  • Enklare elarbeten
  • Kakla
  • Mattläggning
  • Sota
  • Fälla träd

Att kunna snickra är kanske den mest grundläggande färdigheten. I grund och botten är det inte komplicerat, men det krävs mycket övning för att bli bra. Det handlar om tre steg, planera, mät och konstruera. Mätandet kan inte nog understrykas, mät, mät och kontrollmät. Ta dessutom tid på dig.

Vad det gäller att kunna snickra handlar det också mycket om att kunna använda verktygen rätt – och att ha rätt verktyg hemma. Se min bruttolista längst ner på verktyg alla bör ha.

Ska du ge dig på lite större projekt har du superstor nytta av Svenskt Träs färdiga byggbeskrivningar, om inte annat för att få tips och inspiration. Du hittar dem här: Svenskt Trä Byggbeskrivningar.

Näst efter snickrandet kommer att sy. Träslöjd och syslöjd har sin självklara plats i skolan enligt mitt förmenande, och även om man kan tycka att lektionerna var skittråkiga så är det bra att kunna. Sy är inte heller supersvårt, men kräver övning och rätt tänk. Det är inte frågan om att sy en balklänning utan att kunna reparera allt från kläder till tältdukar.

Plåtarbete är lite mer komplicerat, men det mest grundläggande att kunna byta en hängränna eller fönsterbleck är inte särskilt svårt. Att arbeta med plåt är en helt annan sak och inte vad det är frågan om här.

Vatten och avlopp är ett område med begränsningar. Det finns områden du inte bör ge dig in på om du absolut inte vet vad du gör, och det finns rent juridiska och försäkringsmässiga områden du inte ska ge dig in på. Men framför allt den andra halvan av VA, det vill säga avloppen, bör du klara utan problem. Att rensa avlopp är inte det trevligaste som finns, men det är grundläggande nödvändigt och bör göras med regelbundenhet.

El är ytterligare ett område med starka begränsningar, inte bara vad det gäller dina egna färdigheter utan även legalt och försäkringsmässigt. Här är det rent livsfarligt att göra fel, så ge dig inte in på el om du inte vet till hundra procent vad du får och kan göra. Men enklare elarbeten som att koppla en ny lampa till en kronkontakt bör du lära dig, då förvånansvärt många lampor kommer utan färdiga kopplingar. Att byta lampor är självklart, såväl som säkringar, men i alla fall gäller att du ska ha rätt sort.

Att kakla är inte längre lika självklart, då försäkringsbolagen kräver ett våtrumsintyg om det sker i våtrum. Så har du inte för avsikt att ta ett sådant certifikat så kan du mer eller mindre glömma kaklandet i badrum. Kök går dock bra.

Mattläggning, i alla rum utom våtrum, har du stor fördel av att kunna själv. Det gäller även att lägga parkett och laminatgolv (vilket i och för sig räknas in under snickrandet i min värld). Men att rulla ut en plastmatta i ett rum är inte superkomplicerat så länge du är noggrann och tillämpar samma principer som med snickrandet. Planera och mät.

Sota har jag skrivit om separat, men det är en grundläggande kunskap som är superenkel, men som ofta kräver tillstånd att få göra själv.

Fälla träd är farligt och man bör inte ge sig på för stora träd om man inte har byggt upp en vana. Det finns motorsågskort att ta, gör det – det är en investering väl värd pengarna. Och fantastiskt roligt.

Verktyg alla bör ha hemma

Vinkelhake
Stämjärn
Tving, gärna enhandsgrepp
Sugkopp
Smygvinkel
Hammare x 2: snickarhammare och penhammare
Skruvdragare
Borrsats
Rensband
Mattkniv
Gummiklubba
Kofot
Polygrip
Rörtång
Cirkelsåg eller ännu hellre sänksåg
Sticksåg
Ryggsåg
Fogsvans
Motorsåg
Tumstock
Kap och gersåg
Snickarpenna
Mejsel med bitssats
Vattenpass, både långt och kort
Dorn
Hylsnyckelsats
Skjutmått, gärna digitalt
Rasp
Fil
Ficklampa eller pannlampa
Symaskin

Med reservation för att jag med all säkerhet glömt både ett och annat verktyg… Och ja, jag ser maskiner som verktyg också.