Kriminella gäng blir avlyssnade

Jag är den förste att skriva under på att den som är kriminell ska låsas in bakom lås och bom till dess att vederbörande förstår att livet inte går ut på att begå brott. Har vederbörande svårt att förstå så ska denne inte släppas ut i samhället.

Jag är också en stark förespråkare för frihet och särskilt yttrandefrihet. Dessutom är jag en mycket stark motståndare till avlyssning. Benjamin Franklin ska ha sagt, ungefärligt översatt: “De som är redo att ge upp grundläggande frihet för att få en aning mer tillfällig säkerhet förtjänar vare sig frihet eller säkerhet”.

Det är grundläggande sanning än idag. När staten börjar ägna sig åt avlyssning av alla som använder en viss enhet, vilket var fallet i Operation Trojan Shield, har det enligt mitt förmenande gått för långt. Vad som egentligen har hänt är att staten misslyckas med att hitta och lagföra de här kriminella individerna, och övergår därför till avlyssning av alla som använder den krypterade enheten ANOM – som tillhandahölls av polismyndigheter från ett antal länder – däribland Sverige.

ANOM var visserligen inte vilken enhet som helst, utan helt klart en enhet som med fördel användes av kriminella. Men det finns ingenting som säger att den inte också har använts av människorättsaktivister eller partier som kämpar för demokratiska rättigheter. Demokratin är hotad när staten anser sig kunna avlyssna alla utan urskiljning.

Det har hänt förr och sällan med ett resultat som känns vare sig etiskt eller rätt. Som Karl Hedin-fallet. Ni som tycker att det är rätt att polisen ska kunna avlyssna vem som helst kan läsa på om Karl Hedin, eller fråga Hong Kong-aktivisterna vad de tycker.

Jag tycker det är bra att 800 kriminella stoppas. Ingen tvekan om det. Men polisen har misslyckats när de går över den här linjen, särskilt när förtroendet är förbrukat för polismyndigheterna i många av de länder som var med i operationen.

Franklin hade rätt då och den gamla sanningen håller än idag. Tyvärr är det alldeles för många som gladeligen ger upp sin frihet för att kunna se galna videoklipp eller posta bilder av sin middag. Vem kommer minnas Tank Man när han inte längre går att söka på i sökmotorerna?