NATO eller inte

NATO

Hela processen kring Sveriges ansökan till NATO är visserligen ett skämt och NATO som organisation måste börja fundera över processen för medlemsansökningar. Men med det sagt, huruvida vi är med i NATO eller inte har blivit vår tids kanske största fråga för att säkra fred i vårt land.

Det dröjde inte länge förrän Svenska Freds gick ut och berättade att vi är minsann inte säkrare för att vi går med i NATO. Vilket förstås är helt fel. Det enda som kunde göra oss säkrare i den tid vi lever är att söka stöd hos den enda organisation som är en garant för att inte Ryssland ska ge sig på fler länder.

Att Svenska Freds inte tycker att NATO är en garant för säkerhet får väl stå för dem, men de har heller inga andra lösningar än att demokratisera och montera ner kärnvapen. Det har inte fungerat så bra hittills och kanske beror det på att medlemmarna i den här organisationen till stor del består av teoretiker med fina examen från det ena efter det andra universitetet.

Verkligheten ser dock annorlunda ut. Man får inte fred genom önsketänkande, lika lite som att ett samhälle kan bli fritt från brott utan poliser. Det behövs, hur mycket man än vill något annat, något som avskräcker världens galningar från att med våld ta över andra länder.

“Peace through superior firepower” brukar jänkarna prata om, och det ligger något i det. NATO’s samlade militära styrka består av nästan sex miljoner man i aktiv tjänst, mot Rysslands 1,3 miljoner (som ingen vet om de ens är stridbara eller har utrustning). NATO är vida överlägset Ryssland och Kina tillsammans vad det gäller antal stridsflyg, hangarfartyg, stridsvagnar, attackhelikoptrar och så vidare.

Om Ryssland i detta läge skulle få för sig att attackera ett NATO-land så kommer 31 (snart 32) länder att möta anfallet med full kraft. Det säger sig självt att bara ett Ryssland som är ännu mer självmordsbenäget än med nuvarande ledning skulle ge sig in på något sådant. Särskilt i ett läge där de redan är uppbundna med strider mot ett betydligt mindre land.

Faktum är att alla som kritiserar NATO framstår som att de hellre vill ha allians med Ryssland än NATO. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har vi alla vetat hur länge som helst att de är inget annat än kommunister, så det är kanske inte så konstigt. Ett NATO-medlemskap har stort stöd i Sverige, så varför inte SVT ställer lite kritiska frågor till Svenska Freds är lika förvånande som vanligt.

Eller så är det kanske inte så förvånande, det är ju kommunister som är anställda som “journalister” på SVT.