Köp en pryl en gång

pryl

Vill du spara pengar så ska du få ett av de allra bästa tips som finns. Köp bara varje pryl du behöver en gång. 

Jag vet inte vart historien kommer ifrån, men jag hörde den för länge sedan. Om jag minns rätt så handlar det om en greve eller kanske en baron som ägde en av de dyraste bilarna som någonsin tillverkats. Förmodligen var det en Rolls Royce av någon modell. När greven fick frågan om varför han hade betalat så mycket pengar för bilen så svarade han att det var för att han bara skulle köpa bil en enda gång.

Det är svårt att hitta prylar som är av så bra kvalité att de kan hålla en livslängd. Men de finns, även om de är sällsynta. Min gamla hederliga hammare med träskaft av hickory har jag haft så länge jag kan minnas och den är fortfarande lika bra. Nu äger jag en hammare till av någon anledning, men jag hade inte behövt den andra. Hickory-hammaren är oslagbart bra.

Visst är en hel del saker man köper förbrukningsvaror, men behöver de vara det alla gånger? Centennial Bulb är ett bra exempel på en produkt som håller en livslängd, vilket är mycket bra jobbat i jämförelse med glödlamporna du kan köpa i valfri butik.

Riktigt dåliga exempel hittar du bland mobiltelefoner. Smarta mobiler håller ett år, kanske två. Groteskt dålig affär egentligen. Ändå köps det smarta mobiler som aldrig förr. Jag har ingen data på hur länge smarta klockor håller, men jag har en känsla av att de följer nästan samma cykel.

En väl underhållen cykel kan dock klara sig betydligt längre och livslängden förlängas genom reparationer. Ett hus som man sköter om har också en mycket lång livslängd. Flera av de äldsta husen i Sverige är faktiskt trähus.

Kan du med andra ord klara dig på att köpa en pryl en enda gång sparar du mängder av pengar.

Har du några tips på prylar du lyckats klara dig med att köpa bara en eller ett fåtal av?