När vänder börsen?

Börsen har gått upp under åtta år, vilket är en riktigt lång period. Åtta år verkar vara en bortre gräns för tidigare uppgångar, men betyder historien någonting när det gäller börsuppgångar? 

Allt här i universum går i cykler. Vår, sommar, höst, vinter, vår… Planeter snurrar runt stjärnor och själva universum tycks pulsera i en evighetslång expansion innan The Big Crunch. Så nog tusan kommer det en börskrasch förr eller senare – men är den runt hörnet eller låter den vänta på sig ytterligare ett tag?

Idag var det ännu en positiv dag på börsen, och väldigt positiv för en av mina favoriter (Skistar). Jag hade några andra spännande uppgångar och det är lätt att fortsätta tro att uppgången fortsätter ett år till, eller varför inte två? Det går ju så bra, räntorna är fortfarande låga och fåglarna kvittrar medan änglasång hörs från alla håll. En och annan galen diktator kan väl inte förstöra humöret? Finns det en bubbla i bostadsmarknaden, så varför inte på den aldrig så heta digitaliserade IT-arenan?

Jag ska inte bara roa mig och er med att ställa frågor som ingen kan svara på, utan ge er en femöresanalys över vad jag tror kommer hända. Vi är i en högkonjunktur, det byggs som aldrig förr, skatterna höjs i rasande takt och arbetslösheten sjunker. Pengar trycks (även om de inte trycks på riktigt så skapas de) och räntan är fortsatt låg. Men i mina ögon är det extremt mycket luft i allt det här. Väldigt få skattekronor läggs på att skapa riktiga arbeten, folk har mer lån än någonsin och skuldsättningsgraden i Sverige är sjukt hög.

börsen

Lägg då till att automatiseringen (snarare än digitaliseringen) har ökat takten. Fler robotar än människor bygger bilar sedan flera år tillbaka. Tar vi bilarna som exempel är de självkörande bilarna inte långt borta. Chaufförer av alla de slag kommer inte behövas på samma sätt som idag, och den framtiden är inte långt borta. AI är ingen lösning på allt, men smarta algoritmer kan allt snabbare ersätta en mängd arbeten. Det som hade behövts för att bromsa den här utvecklingen är riktiga satsningar på arbeten som kan generera mer pengar till Sverige. Som innovationer av helt ny teknik.

Dessutom tror jag att Musk med flera har rätt. Det är i rymden framtiden finns, inte enbart för att vi riskerar att sabba planeten miljömässigt, utan framför allt för att evig tillväxt i en ändlig värld är inte möjligt. Sverige hade kunnat hårdsatsa på rymdfart, teknik, robotar och AI – och leda världen framåt. Istället läggs pengarna på helt andra saker som må vara ädla, men som ger väldigt lite ekonomiska fördelar för Sverige.

Jag är faktiskt rätt övertygad om att vintern kanske inte är här, men som de säger i en av de mest populära TV-serierna någonsin – vintern kommer och frågan är om du är förberedd? Jag tror inte heller att det är särskilt långt kvar innan börsen vänder.