Glaset är inte halvtomt

halvtomt

Jag skriver inte det här för att vare sig förringa någons oro eller för att förminska effekterna av Covid-19 pandemin. Jag skriver det för att jag tror att vi alla behöver hjälpas åt att fortsätta framåt.

Det finns ofta väldigt många olyckskorpar när mänskligheten drabbas av katastrofer. En del har sitt berättigande, men väldigt många drivs av att svartmåla framtiden.

Av en händelse snubblade jag över Alice Coopers nya låt Don’t Give Up, vilket fick mig att börja fundera över att skriva den här texten. Jag har alltid gillat Cooper, och ofta har han djupare texter än vad många kan tro. Den här låten är inte särskilt svår att förstå, men han har många rätt i texten.

Bland annat det här stycket:

“Do we fear it? Yeah
Do we cower before it? Hell no
We’re the blood and guts human race…and we win!”

Cooper har helt rätt i att vi är rädda för Covid-19. Kanske mest att någon av våra nära och kära ska dö. Men det betyder inte att vi ska se glaset som halvtomt, stänga dörrarna och inte se några möjligheter. Det finns fortfarande en framtid.

Det här kan vi alla förstås tänka på när det gäller börsen. Jag har ingen aning om vi har nått botten nu, eller om vi ska ner ännu mer. Min spaning är dock att botten finns någonstans i närheten, om vi inte redan är där. Marknaden ser till framtiden och nu verkar olyckskorparna inte vara många nog att övertyga marknaden om att framtiden är nattsvart.

För dem som ser glaset som halvtomt spelar det ingen roll vart börsen är eller vart den ska. De kommer ändå se allt negativt.

Bland våra politiker är det få som lyckas gjuta mod i befolkningen. Alice Cooper gör det mycket bättre, men det har funnits stora män och kvinnor i historien som till och med i de svåraste tider inte gett upp.

Churchill kan man tycka mycket om, men han kunde i alla fall inspirera. Här är några exempel:

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”

Eller…

“For myself I am an optimist — it does not seem to be much use being anything else.”

Jag för min del kan inte komma ihåg vad Löfven har sagt under coronakrisen, men under flyktingkrisen blev han ihågkommen för citatet kring att vi hade många döda som försökte fly. Jag hade önskat att han istället blev ihågkommen för statsministern som höll ihop landet, skyddade medborgarna till varje pris och gav fan i att sätta genus och miljö före hälsa.

Men till dess att en statsminister dyker upp som håller måttet får vi nöja oss med Churchill och Cooper.