Pengar kommer och pengar går

Pengar kommer och pengar går. Ingen vet hur mycket pengar man kommer att tjäna under livet, eller hur stora kostnader man kommer att ha totalt. Men en sak vet vi alla. När livet är slut är balansräkningen noll. Inte en enda krona kan du ta med dig när du dör.

Varför är det här viktigt att störa sinnesfriden med på en måndag? Jo, det gamla hederliga uttrycket Memento Mori är, hur tråkigt det än är, viktigt att påminna oss om. Om vi kommer ihåg att vi är dödliga blir varje sekund av livet så mycket mer värdefull. Tiden tar en dag slut och då har vi – oavsett vad vi har byggt upp – ingenting kvar.

Alla som strävar efter ekonomiskt oberoende har lätt att ha siktet inställt på framtiden, och inte där vi är. Vi bygger förstås vår pengamaskin för att en dag kunna njuta av varje sekund av den där dyrbara tiden. Men om vi glömmer att leva här och nu kanske dagen aldrig kommer. Livet kan ta slut fortare än vi tror och om det är något man kan lära sig av att ha upplevt nära och kära som dör så är det att inte vänta. Vänta inte på rätt tillfälle, vänta inte på att unna dig och vänta inte heller på att ta det där beslutet du tvekar inför.

Givetvis ska man inte bränna alla pengar och leva som en luffare (om det inte är det man vill), men att både planera för framtiden och uppskatta nuet är vad det hela handlar om. Det är lättare sagt än gjort dock.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Pengar kommer och pengar går - Bloggfeed
  2. Ännu en myndighet vi inte behöver - Money Cowboy

Comments are closed.