Följer du andras tips?

Det finns, inte minst i bloggsfären, mängder av tips på aktier och fonder att köpa. Finanspressen listar dem ständigt och de återfinns även hos bankerna. Frågan är bara, har du någon nytta av vad andra tipsar om?

Jag följer dem inte, har aldrig gjort det och tänker inte göra det heller. Den enda nyttan jag kan se med ett köp- eller säljtips är att det kan vara ett kvitto på att någon annan gjort samma bedömning som jag. Men det är inte en parameter jag tillskriver ens det minsta värde.

Jag anser istället att det är en mycket bättre idé att själv sätta sig in i den aktie jag vill köpa, eller sälja. Om jag lär mig så mycket jag kan om bolaget bakom är risken mindre att jag gör en dålig affär. Om jag inte förstår vad företaget gör, vad de tjänar pengar på och hur marknaden ser ut så köper jag grisen i säcken. Gör jag det baserat på vad någon annan tycker måste jag fortsätta lita på någon annan, men om jag själv vet vad jag köpt kan jag ta kvalificerade beslut även längre fram.

Kunskap är det bästa sättet att få någon form av trygghet i att köpa och äga aktier, men det finns ingen absolut trygghet och det är bara synd att basera sina risker på andras eventuella kunskap. Råd är alltid bra att få, men de ersätter inte en egen analys.