Är det rätt att förbjuda rökning?

På temat liberalism och frihet kan jag inte låta bli att kommentera den Nya Zeeländska regeringens beslut att förbjuda rökning. Om fyra år ska Nya Zeeland vara rökfritt.

Nu gillar jag inte rökning. Jag gillar inte heller hänsynslösheten som finns hos rökare att börja bolma vart som helst. Det är ett rätt invasivt beroende och drabbar alla i dess närhet. Inte minst barn. Det finns mängder av anledningar att inte röka. Problemet är att jag är emot förbud som drabbar människors frihet minst lika mycket som jag är emot rökning.

Ytterligare en aspekt är att rökning påverkar barn i det hushåll där det röks, så det är en ond spiral. Men detsamma gäller även överkonsumtion av socker. Eller för mycket alkohol. Detsamma gäller faktiskt åt hälsofanatikerhållet också. Det enda som verkligen hjälper mot dumheter är kunskap och upplysning.

Tyvärr går inte världen i den riktningen. Lär människor att inte vara korkade så löser sig det mesta. Även om det alltid kommer att finnas korkskallar med både hög och låg IQ som injicerar knark kommer de inte sluta knarka för att vi har ett förbud.

Observera, jag är absolut ingen drogliberal – tvärtom. Det finns gränser för allting. Att tillåta knark att vara fritt är som att tillåta folk att våldta eller mörda varandra. Det är ofta konsekvenserna av för mycket droger.

Men jag anser ändå att människor måste få vara fria så långt det bara är möjligt. Och att förbjuda rökning, hur mycket jag än hatar stanken och fimparna överallt, är inte rätt väg.

2 Comments

Comments are closed.