Skippa läkemedlen (om du kan)

läkemedel

Har du någon gång summerat upp vad du lägger på apoteksinköp så har du säkert också funderat på om du verkligen behöver värktabletter och vitaminer. Läkemedelsbranschen är en av världens mest lukrativa branscher och det finns en anledning till det (förutom att människor och djur blir sjuka). Vi tenderar nämligen att ta genvägar.

Har man ont i huvudet är det väldigt enkelt att ta en huvudvärkstablett och fortsätta göra vad man nu höll på med, istället för att fundera över varför man fått ont i huvudet och göra något åt grundorsaken. Huvudvärk är ett bra exempel på ett symtom som åtgärdas med läkemedel du till största delen inte behöver.

Huvudvärk beror i många fall på orsaker du kan göra något åt. För lite sömn, för lite vätska, för mycket vin eller någon annan anledning som gjort att skallen protesterar.

Det finns mängder av andra exempel. Behöver du äta smärtstillande för att knäna gör ont när du går, eller höfterna, kan det bero på övervikt. Sover du dåligt kan det bero på för mycket kaffe, stress eller brist på motion. Ofta ont i kistan eller för mycket magsyra – felaktig kost eller stress eller brist på sömn. Eller en kombination av alltihop. För lite fibrer är inte heller bra. Och så vidare…

Jag säger nu inte att alla sjukdomstillstånd beror på orsaker som du kan åtgärda, men en hel del gör det och det är enklare att göra någonting åt dem innan de blir ett problem.

Helt superenkelt är det förstås inte, det är en mångmiljonindustri att sälja bantning och viktprogram. Själv slåss jag mot övervikt och det är ingen enkel kamp, men jag ger mig ändå ut och springer ett par mil i veckan för att motverka det allt jag kan. Att jag sedan älskar mat är en annan sak, men jag försöker ändå äta så nyttigt det går.

Vad jag vill ha sagt är att du kan undvika att köpa dyra läkemedel genom att jobba förebyggande, eller försöka bota dina åkommor själv. En extra tupplur är ofta ett väldigt bra sätt att få lite rätsida på kroppen.

En annan fördel med att jobba förebyggande med din hälsa är att du förhoppningsvis får leva längre och undvika läkarbesök – som också kostar pengar. För att inte tala om vad det kostar att inte ha några inkomster under en sjukdomsperiod.

2 Comments

  1. “Hear-hear”!
    Att äta nyttigt/näringsrikt och röra på sig brukar ge en god sömn. Tre grundpelare för att sannolikt förlänga våra hälsospann. Om man nu är intresserad av det förståss? Alla verkar konstigt nog inte vara det????

Comments are closed.