Vad är pengar egentligen?

Frågan kan tyckas dum, men samtidigt är det inte alla som rätt av kan svara på vad pengar egentligen är. Betalmedel säger någon, valuta säger någon annan. Men inget av det stämmer. Pengar är en representation för tid. 

Det enklaste exemplet är vanligt förvärvsarbete. Du går till arbetet, arbetar åtta timmar och får en slant för din insats. Du har i det läget förbrukat åtta timmar av ditt liv, men har fått någonting i gengäld. Ekonomerna kanske skulle säga att det handlar om att lagra värde, vilket i och för sig är sant. Men i slutänden är det bara tid som har något riktigt värde.

Då kommer förstås frågan, om du har ersatt något av det viktigaste du har – tid – med pengar – hur ska du få pengarna att arbeta för dig?

Det här är inte en blogg som handlar om att leva ett sparsamt liv och bara investera. Däremot är det en blogg som vill väcka lite tankarna kring just de här frågorna. Hur kan du få maximalt värde av dina slantar, så att tiden du lägger ner på att tjäna dem – hur du än gör det – verkligen blir värd någonting mer. Så att du helt enkelt får valuta för tiden…