God jul(bonus)

julklappen

Imorgon är det julafton och trots PK-Sveriges försök att eliminera svensk kultur så fortsätter de flesta att önska varandra God Jul vid tiden innan jul. Under åren har det funnits ett antal försök att byta ut “god jul” mot “god helg”, för att man ska vara “inkluderande” för alla som inte firar jul.

Vilket förstås är i vanlig ordning fullständigt nonsens och idioti, eftersom ingen måste fira jul lika lite som någon måste ta helg när man säger “trevlig helg” (det finns ju de som faktiskt måste jobba på helgen).

Hur som helst, julen är här och den ska firas. Tillhör du de lyckligt lottade som får julbonus kanske du just nu är på väg till Media Markt för att köpa den största TV som bonusen räcker till, eller så kanske du likt Chevy Chase/Clark Griswold i Ett päron till farsa firar jul är på väg att beställa en pool. Vad du än använder din julbonus till så är det ditt val, men tänk på att det finns ett alternativ till att spendera allt. Du kan faktiskt investera alternativt amortera.

Julen har på något sätt kommit att handla mycket mer om att spendera och konsumera, än om att umgås och få riktigt bra familjetid. Jag älskar att både få och ge julklappar, och är inte bättre kålsupare än någon annan – men jag försöker varje år tänka på att varje krona som spenderas istället för att investeras är en krona förlorad. Dessutom, och mycket viktigare, går det att skänka en slant till de som inte har något – eller till någon organisation som kämpar mot cancer eller hjärtsjukdom eller vad du än kan tänka dig skänka till.

Naturligtvis kan man göra lite av varje, vilket jag också försöker göra, med tyngdpunkt på familjetid. Maten är en viktig del och den ska avnjutas med rätt dryck. Det svåraste tycker jag är att dra i handbromsen och låta allt få ta sin tid. Helst ska det gå väldigt långsamt, så långsamt att julen nästan blir långtråkig.

Med dessa julkarameller till visdomsord önskar jag er alla en riktigt God Jul!