Odla och spara pengar

Att odla själv är utan tvekan ett sätt att spara pengar, men framför allt är det ett sätt att ta tillbaka lite kontroll över vad du bygger upp din kropp på. 

Du är vad du äter är ett gammalt hederligt uttryck och det stämmer utan tvekan. Att äta basilika som odlats i Italien eller chilifrukter från Sydamerika är inte bara kostsamt, det har också en direkt påverkan på miljön. Att odla kryddor själv är riktigt enkelt och samtidigt som du sparar pengar gör du en riktigt god insats för miljön.

En kruka, lite jord, några fröer, vatten och tålamod är allt du behöver för att själv producera allt du behöver i form av kryddor. Lägg till lite plastfolie för att förenkla drivhuseffekten.

Själv odlar jag lite av varje, men varje år odlar jag en rejäl omgång chili. Förutom att chili är bra för ämnesomsättningen är det dessutom en riktigt bra smaksättare. Ju starkare desto bättre, men smaken är som vanligt som baken och det viktiga är att odla det man tycker om.

odla

Allt du behöver göra är att fylla en rejäl kruka med jord, trycka ner några frö och vattna. Täck krukan med lite plastfolie, ordna några hål med en tandpetare och vänta sedan på att tillväxten kommer igång. Placera krukan i ett väster- eller söderläge för bästa effekt.

[sgmb id=”1″]

När det väl börjat växa tar det några månader innan du kan skörda, men oavsett om det gäller basilika, chili, oregano eller någon annan krydda så kan du vara rätt säker på att någonstans i juni/juli kan du skörda en hel del.

Att köpa frö är inte särskilt dyrt, men du behöver inte ens köpa fröerna om du väl kommit igång. Chili har jag mest erfarenhet av, men att spara en chilifrukt, skrapa ur fröerna och använda till nästa års skörd är busenkelt. När du väl fått in lite vana går det på rutin och blir väldigt enkelt.

Vill du räkna på vad du tjänar på att odla är det också rätt enkelt. Två chilifrukter i affär kostar cirka 10 kronor, eller med andra ord 5 kronor styck. En enda chilibuske ger dig lätt 20 frukter. Kostnaden för att odla dem är, om du använt frön från en tidigare skörd, mindre än 10 kronor. Vinsten blir, rätt förenklat, 90 kronor. Odlar du lite mer exklusiva sorter blir vinsten ännu större, då priset 10 kronor för två chilifrukter gäller en väldigt enkel chilisort.

 

7 Comments

  • Bra tips det där med gräslök, det måste jag också testa. Squash har jag testat och lyckats få squash i mängder, och rejält stora frukter.

 1. Roligt! Odlar också i liten skala i ett litet fönsterväxthus i solläge. Tycker dock startsträckan är löjligt dyr när det gäller de första fröerna men sedan tar det sig snabbt.

  • Det är sant, fröer och lite utrustning kostar mer än vad det borde. Men det är som du skriver bara första rundan man behöver köpa till. Att kompostera är förstås också ett väldigt bra sätt att dryga ut jorden och få riktigt näringsrik jord.

6 Trackbacks / Pingbacks

 1. En god och lagom billig gryta - Money Cowboy
 2. En god och lagom billig gryta – Carling Creations
 3. Spara pengar med solpaneler - Money Cowboy
 4. Spara pengar med solpaneler – Carling Creations
 5. Money Cowboys mest populära inlägg – Carling Creations
 6. Test: Caj P’s ekologiska vitlöksmarinad – Carling Creations

Comments are closed.