Baka eget bröd och spara pengar

Att baka eget bröd är ett av de enklaste sätten att spara pengar på. Det är inte särskilt jobbigt, kräver få råvaror och det bästa av allt – förutom att spara pengar får du också bättre koll på vad du stoppar i dig.

Det är naturligtvis inget större fel på det bröd du köper färdigt i butiken. Det är dessutom skivat i perfekta skivor, förpackat i en skyddande atmosfär och håller dessutom länge. Men en limpa färdigskivat bröd kostar runt 25-30 kronor om det är surdegsbröd, eller runt en tjuga för vanligt bröd. Bakar du själv kommer du ner i en kostnad på mellan 10 och 30 procent av vad det kostar att köpa färdigbakat.

Att baka eget bröd är förstås lite tidskrävande, och arbetstiden är inte inräknad i besparingen. Men samtidigt kan det vara en väldigt trevlig avkoppling att baka bröd – och du fyller hela ditt boende med en fantastisk doft som får alla att må bra – och bli hungrigare. Att du enkelt kan påverka ingredienserna och inkludera lite extra nyttigheter som exempelvis lite goda nötter eller fröer.

baka eget bröd

Nedanstående lista på bröd ger dig lite inspiration, och förhoppningsvis kan du både spara en och annan krona samtidigt som du gör något som är kul och glädjer resten av boendet. Bor du ensam kanske du kan bjuda in grannarna på lite nybakat bröd.

Brödrecept:

Surdegsbröd

Scones (på den här sidan hittar du för övrigt mängder av recept på just scones – och jag som trodde att det bara fanns en sorts scones…)

Valnötsbröd (inget för allergiker förstås)

Fiberbröd

Lingonbröd

Kalljäst enkelt billigt bröd

Filmjölksbröd 

Grillbaguetter

Vitlöksbröd

Sparos Matbröd

 

Har du något recept du vill dela med dig av så tipsa gärna i kommentarsfältet nedan. Eller diskutera i forumet under spartips.

 

4 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. Bara salt och peppar – Grillbaronen

Comments are closed.