Naturen är gratis – använd den

I Sverige är de flesta naturupplevelser gratis. Visst kostar det en slant att resa runt i Sverige för att upptäcka naturen, men investera i en cykel och/eller ett par bra vandrarkängor så har du tillgång till mycket natur på ett par timmars avstånd. Inte ens i mitten av Stockholm tar det särskilt lång tid att ta sig till naturen. 

Nu har vi visserligen ett sanslöst stökigt klimat i vårt land, men med bra utrustning klarar man vilka väder som helst. Då blir förstås inte naturupplevelsen helt gratis, men att investera i bra kläder för att kunna vistas utomhus är betydligt billigare än en charterresa med all inclusive. Ett bra tält är inte heller vansinnigt dyrt, men man får vad man betalar för. Ska du vandra är förstås ett par riktigt bra kängor det viktigaste du bör investera i.

Dessutom är det lätt att glömma bort att Sverige har många spännande resmål som vi alltför sällan besöker. Det är inte nöjesparkerna som Liseberg eller Sommarland jag tänker på, eller naturparker som Kolmården, utan mindre, mer bortglömda ställen som trots allt är väl värda att resa till. Som Ale Stenar eller sälsafari i Bohuslän. Den klassiska Kungsleden med sina dryga 400 kilometer är förstås en utmaning, men då kan du också få en chans att se norrsken. Dalslands kanal är en annan upplevelse som är värd att upptäcka, och vill du komma billigt undan är kanot ett alternativ.

natur

Oavsett vad du väljer att göra så missa inte den svenska naturen. Här lever gott om djur i det vilda, från vildsvin till älg till järv och varg. Björn, fladdermöss, falkar, fasaner, grävlingar, ekorrar, och så vidare… listan är lång över djur du kan observera i naturen. Tänk bara på att alltid respektera allemansrätten.

Med tanke på att det snart är semester kanske du vill ha fler tips eller dela med dig. Just därför lade jag upp ett nytt ämne i forumet – Semestertips – som du gärna får bidra till.

1 Trackback / Pingback

  1. Vad händer med SAS? - Money Cowboy

Comments are closed.