Handla valuta

handla valuta

Att handla valuta är helt nytt för mig, men det är helt klart ett spännande område som jag tänker utforska mer.

I grund och botten har jag undvikit att handla valuta eftersom jag haft för lite kunskaper, vilket för mig är en grundregel. Jag ger mig inte in i något område när det gäller pengar om jag inte vet tillräckligt. Aktier är tillräckligt komplicerat och även där tog det ett tag innan jag började handla.

Allt det här påminner mig lite om första gången jag läste en pokerbok. Pokerproffset som skrivit boken, jag minns inte längre vad han hette, hade en väldigt bra grundinställning. Nu säger jag inte att poker är samma sak som aktier eller att handla valuta, det är det verkligen inte, men förutsättningarna är desamma. Det här pokerproffset hävdade att han inte spelade en enda hand förrän han pluggat pokerteori i ett år (eller så).

Hur som helst, det är så jag tänker även när det gäller nya områden med pengar. Vad det gäller valuta så är grundteorin rätt enkel. Tänker man sig att det bara hade funnits en enda valuta så hade värdet varit rätt enkelt, den valutan hade haft ett fast värde relaterat till all handel där valutan används.

Med flera valutor blir det mer komplicerat, men tänk på samma sätt som när du handlar med vad som helst. Du vill köpa billigt och sälja dyrt. Nu finns det en mängd olika sätt att göra det på, men i grund och botten handlar det om att du ska använda dig av din kunskap och de verktyg som finns tillgängliga.

Precis som med pokerproffset kommer du att förlora pengar om du inte har tagit till dig så mycket kunskap som finns att få. Det är lättare sagt än gjort eftersom framtiden alltid är oviss. Dock finns det alltid tecken på vart marknaderna och världen är på väg som man kan ta till sig.

Pandemin som startade under år 2020 vill många hävda var svår att förutsäga, vilket i och för sig stämmer vad det gäller tidpunkten, men att det skulle hända förr eller senare var inte särskilt svårt att förstå. Det fanns gott om tecken på att det skulle hända (ökat resande, ökad konsumtion, en fruktansvärt dålig djurhantering med mera). Med den sortens kunskap kunde alla vi som valde före pandemin att investera i företag som lever på turism förstås att det skulle gå åt pipan om pandemin drabbade oss.

Jag kommer återkomma till att handla med valutor eftersom jag tycker det är ett spännande område. Om du har tips på vad man ska tänka på så dela gärna med dig.