Frihet är inte monopol

monopol

Monopol, det vill säga en marknad med bara en producent, är sällan bra för konsumenten och det är definitivt inte någon frihet. Frihet att välja bland flera producenters produkter, erbjudande och tjänster borde vara självklart i en marknadsekonomi. Det är det inte i Sverige och det gör att vi är mindre fria. 

Visst finns det områden som ett samhälle inte kan tillåta någonting annat än ett monopol, som exempelvis polis och försvar, men väldigt många delar av ett samhälle mår bra av att ha flera aktörer att välja på. I välfärdsvinst-debatten är det ingen tvekan om att majoriteten av privata aktörer erbjuder mycket bättre och billigare tjänster än vad staten gör.

Ett annat monopolområde är det svenska spelmonolet. Det är visserligen på väg att luckras upp, vilket är mer än sunt. Spelmonopolet har funnits i Sverige sedan 1844 och anledningen har varit att “skydda” medborgarna. Den verkliga anledningen har förstås varit att ta hand om intäkterna. Vi har vare sig fler eller färre spelmissbrukare med ett spelmonopol än utan.

Precis samma sak gäller Systembolaget. De enda som på allvar kan argumentera för Systembolaget är bolaget själva. Allt annat är trams och ett samhälle måste fokusera på att fostra medborgare som själva kan ta hand om sig. De som inte klarar det får vi se till att ta hand om, men ett förmyndarsamhälle gör ingenting annat än att begränsa individernas frihet. Se på barnuppfostran. Om en förälder hela tiden löser allt för barnet kommer barnet inte att klara uppgifterna på egen hand, utan rentav förvänta sig att de blir lösta av föräldern.

Systembolaget hävdar exempelvis att de, förutom att begränsa vår alkoholkonsumtion, har en svårslagen tjänst. Vilket är nonsens. Idag med internethandeln har vi hela världen tillgänglig som marknad och att Systembolaget skulle kunna erbjuda ett bättre sortiment än vad internet kan är löjligt. De kan inte ens leverera hem varor till folk överallt och dit de levererar kostar det alldeles för mycket. Hemleveranser fungerar för tusentals e-handlare idag och till betydligt bättre priser.

Vad tycker du? Är du nöjd med monopolen vi har i Sverige, eller tycker du att vi borde ha mer frihet att välja?

 

4 Comments

 1. Jag håller fullständigt med dig. Jag handlar av princip inte på systemet, utan gör alla mina inköp i Tyskland

  • Vilket många gör och därmed blir det dåligt för Sverige. Svensk öl är billigare att köpa utomlands, vilket är helt sjukt ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Men jag förstår det till 110%.

 2. Jag förstår varför vi ska ha ett systembolag. Exempelvis har jag i min ungdom varit på charterresa, där alkohol förtärdes. Det jag där upplevde var att systembolaget är en välsignelse. Svenskar i gemen kan inte hantera alkohol. Det hade varit bra om de kunnat, men nu är det inte så. Tycker du att fransmännen med sin avslappnade attityd kan hantera alkohol ? Det skulle man kunna tycka, men alkoholskadorna där är större än i Sverige, trots att man på ytan tycker att de är bra på att hantera alkohol. 65 % av 65+arna dricker varje dag. 2 miljoner har problem. Hur skulle det gå för oss ? Sämre, något sämre.
  Vill du ha tillgång till alkohol jämt ? Köp på dig ett lager att ha hemma. Kan du hantera det, kan du ha den lyxen. Lite för många kan inte planera sitt drickande och för dem skulle tillgång jämt i matvarubutiken vara något som saboterar vardagen. För oss andra som tvingas ha dessa omkring, är det ett riskmoment. Jag förstår att du är en ansvarstagande människa, men jag tror att du kanske kan ge upp din enkla tillgång till alkohol så att vi andra slipper ständig fylla.

  Spel? Det slaget är nog förlorat, det borde man kunna flytta över till en normal marknad. Spelberoende människor är visserligen svåra att ha omkring sig, men de vet i alla fall vad de gör. Fyllon, inte så mycket.

  • Du har många bra poänger förstås, fylla och alkoholproblem är inget roligt för någon, vare sig den som är drabbad direkt och den som drabbas indirekt. Och jag håller helt med, svenskarna kan inte hantera alkohol, men det beror till stor del på överförmynderi – skulle jag vilja hävda. Jag är liberal (därmed inte sagt att jag nödvändigtvis röstar på L) och vill att människor ska få välja och ta ansvar. Kontroll är sällan bra.

   Jag kan absolut ge upp enkel tillgång, men jag tror inte att det är bolaget som gör att folk inte super dygnet runt. Hade bolaget fungerat hade vi inte haft några alkoholister. Jag tror faktiskt att systembolaget kan bidra till att vår syn på alkohol förblir fylltratts-synen, där väldigt många ser på alkohol som någonting mer än vad det är.

   Och tack för bra kommentarer!

Comments are closed.