Jobba hemma och spara pengar

jobba hemma

Redan på nittiotalet efter att internet gjort sitt intåg i svenska hem pratades det mycket om möjligheterna att jobba hemma. Det har aldrig riktigt slagit, trots att möjligheterna att arbeta hemifrån är större än någonsin. Vilket är underligt, eftersom det går att spara både pengar och miljö om man jobbar hemma. 

Har du ett kontorsarbete som inte kräver direkt kundkontakt finns det mycket stora möjligheter att arbeta hemifrån. Möten kan utan vidare hållas, framför allt informerande möten eller möten där tankar, åsikter och idéer ska inhämtas. Längre möten är svårare. Allt som har att göra med dokumentation, skicka e-post, bokföra, skapa presentationer, skriva artiklar och jobba med webbsidor – allt är möjligt att göra lika bra hemifrån.

Nu säger inte jag att man ska jobba hemifrån 100% av tiden, om man inte är sin egen chef förstås och jobbar helt och hållet ensam. Men varför inte ta en dag i veckan och jobba hemma med alla administrativa uppgifter. Om alla som kan jobba hemma skulle göra det en dag i veckan skulle vi direkt spara en femtedel av alla koldioxidutsläpp som kan härledas till transportation av kontorsarbetare.

LÄS MER: En amerikansk uträkning av vad du kan spara på distansarbete

För individen finns det dessutom en hel del pengar att spara med att jobba hemma. Förutom transporten, som kan ligga på 50-60 kronor per dag i en svensk storstad, finns det mycket mer att spara. Luncherna som många köper ute kan enkelt lagas till en femtedel eller fjärdedel av kostnaden. Något som förvisso en hel del redan gör genom att ta med sig mat hemifrån. Samma sak gäller förstås kaffet som många köper på stan. Brygg hemma istället. Nu är det många svenska arbetsgivare som bjuder på kaffet och där kan kostnaden slå tvärtom, men den kommer ändå inte att överstiga vad du sparar på framför allt transporten. Om du nu inte skulle cykla

En annan stor fördel är förstås tiden du sparar. En till två timmar per dag du arbetar hemma är absolut inte orealistiskt, beroende på avstånd till din arbetsplats. Dessutom får man så mycket mer gjort om man kan sitta ostörd med de administrativa uppgifterna.

Så, in till chefen och prata om det. De flesta arbetsplatser borde vara intresserade av att hjälpa personalen att arbeta hemifrån. För företagen finns det ännu mer pengar att spara genom att det behövs färre kontorsplatser.