Vad tror ni om Telia?

Jag har haft Telia ett tag. En stabil aktie som legat rätt stabilt under åren. Ingen vidare tillväxt och lite väl många underliga affärer, men utdelningarna har trillat in år efter år och DA är rätt högt.

Som bas i min portfölj har Telia fungerat väldigt bra, men jag hade gärna sett en lite högre tillväxt. Den nya VD:n Allison Kirkby inger förtroende och hon har dessutom en uttalad strategi att öka lönsamheten, inte minst genom kostnadsbesparingar.

Telia har dessutom vunnit en stor del av 5G-spektrumet och om det är något jag tror kan bidra till tillväxten för Telia så är det 5G (på samma sätt som att jag tror Ericsson mår bra av 5G).

Dessutom behövs alltid bastjänster som mobilt bredband, fast bredband, och telefoni. Där finns stabiliteten för Telia och med en mer kommersiellt inriktad VD som förstår vikten av att hålla kostnaderna nere så tror jag Telia kan kämpa sig upp minst 10 kronor per aktie sett till ett år eller två.

Det finns alltid en risk att kostnadsbesparingar leder till sämre service och därmed kunder som flyr – och Telia har historiskt sett inte varit det mest flexibla och kundserviceinriktade företaget. Men även där tror jag Kirkby kan hålla ordning, hon vet att hon inte kan skapa vinst och tillväxt om kunderna inte är nöjda. Gammal Televerks-service fungerar inte i en modern uppkopplad värld.

Jag tror visserligen att Telia kan vara relativt utsatt för konkurrens, men de har en stark position och ett av de bästa, mest vältäckande mobilnäten. Frågan är om de kan expandera internationellt och samtidigt klara av att behålla vinst.

Så länge Telia går långsamt uppåt är jag nöjd och ser gärna en bibehållen direktavkastning på strax över 5%. Kan tänka mig att den kan gå ner något och det är okej så länge inte 4% i DA passeras. På lång sikt tror jag utdelningen kommer att ligga runt nuvarande nivå, men risken att den fluktuerar under kommande förändringsresa bedömer jag till att vara medel till låg.

Vad tror ni andra? Någon som tror på den gamla tråkaktien Telia?

2 Comments

  1. Jag ser själv inte alls vitsen med att äga ett bolag med i stort besparingar som enda vision. Man kan inte såara sigg till tillväxt och tilväxt är det som i längden driver ökad värdering och lönsamhet. Nej, televerket skulle jag aldrig ta i.
    Mvh

    • Förstår helt vad du menar, men Kirkby verkar ju ändå vilja expandera?

Comments are closed.