Dags att deklarera och dags att bli skitförbannad

Japp, det är den där tiden på året igen. Tidpunkten då vi alla ska rannsaka vår själ och följa Skatteverkets vision om att alla ska göra rätt för sig. Problemet är bara att långtifrån alla gör rätt för sig och för varje år som går får jag allt svårare att tycka att skatten är motiverad.

I grund och botten tycker jag att skatt behövs. Till nödvändiga samhällstjänster som försvar, polis, domstolar, räddningstjänst, sjukvård och utbildning. Lite mer än den klassiska nattväktarstaten, men inte mycket. Allt utöver detta grunduppdrag är enligt min mening något staten inte ska ägna sig åt.

Skulle staten enbart ägna sig åt ovanstående är min relativt ovetenskapliga bedömning att vi skulle hamna på en platt inkomstskatt på någonstans runt 25%. Helt acceptabelt enligt de flesta.

Nu har vi en betydligt högre totalskatt, som ligger någonstans runt 70%. Inkomstskatt, sociala avgifter, moms, stämpelskatter med mera blir sammantaget ett totalt skattetryck runt denna siffra.

Samtidigt har vi nu en arbetslöshet på strax under 10%. Den siffran gäller svenska medborgare och inte människor som befinner sig i landet i väntan på besked kring asyl eller medborgarskap. Vi har dessutom en politik som skänker ofantliga mängder pengar till det överstatliga överbyråkratiska projektet EU, en politik som slösar bort pengar på en miljöpolitik som inte håller, plus en mängd vansinnesprojekt som konsumerar enorma mängder skattepengar.

Vi har trots det höga skattetrycket en skenande brottslighet med fler skjutningar än någonsin. Fängelserna är överfulla och trots Covid-19 har det inte direkt satsat ordentligt på sjukvården. Att folk som arbetar inom sjukvården inte har fått en rejäl löneökning beror på att vår regering tycker det är viktigare att skänka våra pengar till andra länder.

När det nu är dags för deklarationen så ta en noga titt på hur mycket pengar du har betalat och fundera på allvar vad du får för pengarna. Sedan är det dags att bli skitförbannad och reagera. Inte minst på grund av att sittande regering gärna vill höja skatterna.

4 Comments

 1. Så jäkla bra skrivet. Det enda sättet att ta sig ifrån denna galenskap är att samla tillräckligt med pengar efter dessa sjuka skatter och dra sig tillbaka till ett land med mycket mer sol och kanske lite mer kompetenta politiker.

  • Tack, och ja, jag kan bara hålla med. Börjar kännas som att de flesta andra länder har mer kompetenta politiker.

   • Håller nog inte riktigt med, tycker man läser om minst lika mycket problem i princip i alla andra länder. Allt fungerar såklart inte bra i Sverige, men tror inte du får mer kompetenta politiker genom en utlandsflytt..

    Solen (eller frånvaron av denna på vinterhalvåret) kan man ju dock hålla med om 🙂

    • Det är klart att det finns många problem i många länder. Det största problemet tycker jag dock är att vår sittande regering inte prioriterar sina egna medborgare. Man vill ge bort vaccin, skänka bort enorma pengar till EU i någon socialistisk anda, ta hand om hela världens miljöproblem genom att överskatta svenska medborgare och så vidare. En regering är satt på plats för att företräda medborgarna, inte ett grönt kommunistpartis agenda.

     Jag kan dock lista en hel del länder jag tycker prioriterar sina medborgare betydligt bättre än Sverige. Schweiz, Kanada, Japan, Australien, Österrike, Norge, Finland, Island, Danmark, med flera…

Comments are closed.