Klara dig själv

Om du vill bli ekonomiskt oberoende är det förstås grundläggande att kunna ha bra kontroll på kostnaderna. Tyvärr verkar inte många vare sig ha vilja eller kunskaper att klara sig själva när det gäller relativt enkla saker. Nyligen hörde jag om en kille som annonserade efter någon som kunde hjälpa honom att sätta ihop IKEA-möbler.

Visst kan man argumentera att om det tar en timme att sätta ihop en bokhylla från IKEA och man tjänar en tusenlapp på att jobba den timmen så kan det vara värt att låta någon göra jobbet för en femhundring. Nu är det väldigt få av oss som kan jobba extra utan vidare, men även om du kan det finns det andra anledningar att göra jobbet själv.

En stor anledning är att allt kan hända i livet. Du kan bli arbetslös och då har du förmodligen inte råd att hyra hjälp till allt möjligt. Och om du har råd borde du ändå hålla hårt i pengarna när du inte har någon inkomst.

Dessutom tror jag att med inställningen att du kan klara dig själv med hantverk, matlagning, reparationer, med mera så kommer din ekonomi att se bättre ut. Jag vet folk som ska ut på utflykt som inte verkar förstå hur en kaffekokare fungerar och således köper kaffe på macken på väg ut på utflykt för att hälla i termos. Två muggar kaffe till en termos är minst femtio spänn och antagligen mer. Att göra det hemma är en bråkdel av den kostnaden.

Enkelhet kostar, men genom att göra jobbet själv och ta besväret blir du dessutom bättre på allt. De första tapeterna du sätter upp kanske inte ser perfekta ut, men när du tapetserat vartenda rum i en femrummare kommer du vara betydligt bättre. Snickrar du en altan kommer du snart våga ge dig på en redskapsbod.

Jag försöker göra det mesta själv, men undviker att koppla in vatten. El kan jag göra det som lagen tillåter, men mer än så vare sig vågar eller vill jag ge mig på. I övrigt kan jag fixa det mesta och gör det med glädje. Trots allt är en sparad krona en tjänad krona.

4 Comments

 1. Lade om taket på huset själv då jag tyckte jag fick ockerpriser som fick mig gubbgrinig.
  Offerten låg på 130000 efter rot, lade själv för 35000kr(7år sedan). Tog mig en månad att bli helt klar på kvällar och helger(hade småbarn då med). Bytte papp, pannor, rännor, stuprör, läkt, vindskivor och plåtjobb.
  Läste sam/ekonomisk på gymnasiet 🙂

  • Väldigt bra exempel Calle på besparingen man gör. 95000 i besparing är inte småpengar precis. Även om det tar mycket tid så är det rätt skönt att kunna använda de pengarna till annat. 🙂

 2. Ytterligare ett exempel på vilket håll Västvärlden är på väg…och det kommer inte sluta bra.
  Ta t.ex. vaccin-propagandan=fake och klimat-propagandan=fake.
  Politiker, domstolar, statliga tjänstemän och media köpta och korumperade.

  Dags för folket att öppna ögonen.

  • Du har en bra poäng i att den som kontrollerar informationen bygger också åsikterna i sin egen riktning. Fritt flöde av information var något som internet kunde ha gett, istället går vi åt mer och mer censur. Folk kan höja på ögonen åt en viss mobiltelefontillverkare som censurerar frihetskampen i Tibet, men ingen verkar inse att Facebook censurerar minst lika mycket. Likformigheten är katastrofal, men som tur är finns det trots allt en del forum där ordet fortfarande är fritt. Det kan dock snabbt ändras…

Comments are closed.