Undvika växande skulder

växande skulder

En grundprincip för min resa mot ekonomiskt oberoende är att inte ha några skulder. Det är bland annat därför jag argumenterar så hårt för att amortera bort bolånet. När det väl är klart kan man med fördel bygga sin pengamaskin, även om det givetvis kan ske parallellt.

Men en annan viktig sak som ibland kan förbises är att inte låta några skulder växa. Vilket även inkluderar bolånet. Ta inga lån för att reparera, renovera eller bygga ut huset. Spara ihop pengarna först. Ha tålamod och gör allt du kan för att undvika växande skulder.

Naturligtvis är det grundläggande att betala alla räkningar i tid. En obetald räkning kan bli långt över hundra procent dyrare om du inte betalar den. Se därför till att aldrig släpa på betalningar. Använd e-faktura eller autogiro så mycket det går och lägg in alla räkningar/fakturor du får så fort de landar.

Glöm bara inte att se över vad du betalar automatiskt till. Det är alldeles för lätt att släpa på kostnader för abonnemang du inte använder. Min gissning är att väldigt många människor inte granskar sina konton över huvud taget, vilket gör att pengar rinner ut i onödan.

Filosofin huruvida man ska ha skulder eller inte kan vi förstås alltid diskutera, men det borde ändå finnas ett visst konsensus kring att skulderna inte ska växa. I min värld finns det många anledningar att undvika växande skulder till varje pris.

Sedan kan man alltid önska att det hade varit en obligatorisk kurs redan i grundskolan att sköta sin privatekonomi rätt. Väldigt många unga verkar tycka att det är en bra idé att låna pengar till konsumtion. Det behöver vi inte diskutera här, det här är en blogg för de som redan kan grunderna.

2 Comments

  1. Så bra inlägg. Jag resonerar så själv. Vi renoverar det sista på huset nu och har faktiskt sparat ihop 800.000 kr till det. Om det mot förmodan blir något över när det sista är betalt så ska de oavkortat gå till amorteringen. Eftersom vi har sparat ganska aggressivt inför denna renovering så ska vi fortsätta i samma takt efteråt och på så sätt kan vi amortera vidare på huslånet. Målet för amortering detta år är 400.000 kr.
    Det känns så skönt att minska lånet och varje krona vi återbetalar känns som en sten lättar från bröstet.

  2. Tack, och roligt att höra. Grymt bra att ni sparat ihop 800 KSEK i förväg, det är precis så man ska göra! 🙂 Och att amortera 400 000 på ett år är makalöst bra. Ni måste se till att fira ordentligt när bolånet är borta! 🙂

Comments are closed.