Att blogga om ekonomi är en självklarhet

Aktiepappa är en blogg som drivs av just Aktiepappa, och hans flickvän Aktieflickvännen. Den förstnämnda är egenföretagare i fastighetsbranschen medan flickvännen är heltidsanställd. De har båda investerat i börsen i olika former under många år och gör det numera tillsammans sedan några år tillbaka. Bloggen handlar om deras investeringar, om ekonomi och aktier.

De köper aldrig aktier för lånade pengar, och använder heller inga fina facktermer eftersom de inte vill verka märkvärdiga. 

– Sparande, ekonomisk frihet och investeringar är våra stora intressen, förklarar Aktiepappa.

Bloggen startades i augusti 2016. Det var Aktieflickvännen som berättade om andra bloggar och tyckte att de skulle kunna göra det minst lika bra – om inte bättre – än vissa andra bloggare.

– Man kan helt enkelt säga att den tillkom för att visa för oss själva och andra att vi kan prestera likt etablerade skribenter. Ingen av oss har någonsin bloggat eller skrivit något offentligt tidigare.

Deras blogg kom att fungera lite grann som en dagbok. Den ger dem dessutom möjlighet att lära sig nya saker då de skriver om bolag och andra ämnen.

LÄS MER: Aktiepappas blogg

Att de valde att börja blogga om just ekonomi och aktier var en självklarhet. Det är deras största gemensamma intresse. Något annat ämne var inte aktuellt, eftersom de vill kunna uppdatera bloggen regelbundet och med kvalitet på sina inlägg. För att kunna göra det var det en förutsättning att de valde ett ämne som de verkligen brinner för.

Målen med bloggen har ändrats sedan de började. Från början var det mer en dagbok där de skrev om sina funderingar och resonemang. Men nu har bloggen blivit lite känd inom sparande och finansvärlden. 

– I dagsläget handlar det mycket om att hålla oss själva uppdaterade inom området och lära oss nya saker men också ett sätt att sprida kunskap om ekonomi vidare på ett lättsamt sätt till andra.

De får mycket frågor via bloggen, såväl på mail som i kommentarerna. De har även märkt att många vänder sig till dem när de vill lära sig mer om aktier, fonder och sparande. Det tycker de är väldigt roligt och inspirerande.

Deras mål framöver är inte att kunna livnära sig på bloggen, eftersom deras målgrupp är relativt smal. Dock ger den lite intäkter redan.

– Vi har valt att inte ha så mycket reklam på bloggen för vår avsikt är inte att kommersialisera maximalt på den utan vårt mål är främst att ha roligt och skriva om det vi brinner för. 

Skulle de sätta ett mål med bloggen i dagsläget så skulle det kunna vara att kombinera det roliga i bloggandet med att tjäna lite pengar på det. Om de skulle skriva några sponsrade inlägg så har de möjlighet att låta bloggen betala hela deras boendekostnader, om de skulle vilja.

Den största vinsten med bloggandet tycker de är att de tvingas diskutera det de skriver om, och även läsa på om bolaget de skriver om. Det gör att de alltid får ny information, nya kunskaper och nya perspektiv. På så sätt blir de även bättre investerare.

Något annat de tycker är positivt är att de i efterhand kan gå tillbaka och titta på hur de resonerade kring olika investeringar. 

– Det är också väldigt lärorikt att kunna få perspektiv på investeringar på det sättet.

Några gånger per år har de kickoffer tillsammans, då de åker iväg och jobbar och samtidigt har trevligt. Oftast försöker de kombinera det med något bra erbjudande.

– Vi har för bara några hundralappar bott och spa:at på både Strömstad Spa och Falkenberg Strandbad och haft riktigt trevligt samtidigt som vi analyserat både blogg och investeringar och lagt upp riktlinjer för framtiden.

Något annat som de ser som en fördel med bloggandet är att de träffat nya vänner sedan de började blogga, både på nätet och i verkliga livet.

Deras bästa tips för att bli ekonomiskt oberoende är att komma ihåg att det inte är de stora inkomsterna som gör dig rik, utan de små utgifterna!