Spartips #28: Håll dig frisk

frisk

Det kan låta cyniskt och självklart vill vi alla vara så friska det bara går, men det finns faktiskt ekonomi i att hålla sig frisk. Särskilt förkylningar och magsjukor är vanliga, enkla åkommor som lätt kostar en hel del pengar. 

Som tur är finns det mycket enkla saker du kan göra för att minska risken för att bli sjuk. Det finns förstås aldrig några garantier och alla kan bli sjuka i allt möjligt. Men att motionera stärker ditt immunförsvar och ser du till att tvätta händerna ordentligt och regelbundet minskar du risken.

Jag tror tyvärr att handhygienen är det rätt dåligt ställt med. Jag ser så sjukt många dåliga exempel på dålig handhygien när jag är ute och reser. Män som inte alls tvättar sig och män som tror att det räcker att skölja av händerna i två sekunder. Varför ens blöta ner händerna, det hjälper inte ett skit att bara blöta ner händerna.

Det behöver naturligtvis inte betyda att man ska vara sjukligt renlig, men att ha en god handhygien är något som bevisat minskar risken att drabbas av både förkylningar och magsjuka. Och det är enkelt att bara ta några minuter och tvätta sig ordentligt, särskilt med tanke på att du kan spara in på förlorad arbetsinkomst, läkarbesök och läkemedel.

Motionerar du dessutom kommer du definitivt att stärka ditt immunförsvar, även om du kan vara lite extra känsligt efter ett hårt motionspass. Glöm inte att sova och glöm inte heller att äta både allsidigt och nyttigt. Gröna grönsaker, citrusfrukter och kiwi är en mycket bra grund och du kan gott täcka halva tallriken med grönt.

Frisk luft är ett annat sätt att hålla sig lite friskare, tillsammans med långa promenader kan du rensa lungorna. Det ökar dessutom din kreativitet och motverkar depressioner, vilket all träning gör. Ju högre puls desto bättre, men all träning som blir av är bättre än ingen träning.

Har du väl blivit förkyld finns få genvägar, men sömn, vatten, c-vitamin, vitlök och honung hjälper kroppen att tillfriskna. Men det är förstås bättre att aldrig bli sjuk från första början och du kan påverka immunförsvaret genom att röra på dig.