Rör på dig

Rör på dig och sluta inte röra på dig bara för att du blir äldre. Vi är byggda för att röra på oss och utan rörelse mår vi helt enkelt inte bra. Det är dessutom så att om du rör på dig så lever du längre.

Och precis som jag tidigare har skrivit om så är hälsan din viktigaste investering. Här får du därför 18 handfasta tips om hur du kan få in ännu mer rörelse i vardagen. Rörelse behöver absolut inte vara en timme på gymmet eller en timme i löpspåret. Det finns så många fler sätt – och har du några egna tips så låt oss alla veta.

 1. Springa
  Det mest uppenbara tipset förstås, men spring inte bara några fasta löprundor. Har du en rutin så det bra! Fortsätt med det. Men varför inte springa även om du bara ska förflytta dig från huset till bilen?
 2. Promenera
  Också ett enkelt grundtips. Även om du inte har tid till timslånga promenader så försök ändå gå tio minuter. Det kanske finns en hund i närheten du kan låna om du inte har en egen.
 3. Klättra i träd
  Leta upp ett riktigt bra klätterträd och försök nå toppen. Du kommer att använda muskler du inte visste du hade eller som du kanske inte använt sedan barndomen. Säkerheten först förstås.
 4. Ta inte bilen
  Gå, promenera, cykla, åk kollektivt. Men all respekt för att det kanske inte är möjligt av tidsskäl. Du kan dock förstås få in lite mer rörelse genom att parkera lite längre bort.
 5. Gå ut på lunchen
  Allt för många sitter kvar på kontoret och äter lunchen vid skrivbordet, eller tar en snabblunch i närmaste restaurang, vilket för många är restaurangen i byggnaden man arbetar. Gör inte det. Försök käka på en lunchrestaurang så långt bort från kontoret du kan komma, eller ännu hellre – packa en picknickmatsäck och maxa tiden du kan röra på dig.
 6. Ut och plocka bär eller svamp
  Ta en promenad i skogen, plocka bär eller svamp – även om det kanske börjar bli för sent för båda delarna.
 7. Hoppa hopprep
  Du kommer garanterat bli trött.
 8. Stå upp och jobba
 9. Res på dig om du sitter, minst en gång i halvtimmen.
  Om så det bara är för att fylla på kaffe eller gå på muggen, res på dig. Sitt inte still.
 10. Hämta kaffe på en annan våning
  Jobbar du på ett kontor så kan du gott hämta kaffe på en våning som ligger så långt bort från din vanliga plats att hämta kaffe på. Om någon blir grinig så erbjud dem gratis vardagsmotion och att de kan få din kopp kaffe på din plats…
 11. Bär inte matvaror och annat du handlat direkt in
  Gå ett varv runt kvarteret med matpåsarna. Även om det får dig att se lite skum ut kommer din kropp att tacka dig.
 12. Simma en kilometer
  Det är ett bra mål och uppnåbart för de flesta. Boka in en stund i simhallen och ge dig tusan på att simma en längd längre än sist.
 13. Utmana dina vänner eller arbetskollegor på att få flest antal steg per dag, vecka eller vad ni nu vill. 
 14. Åk kollektivtrafiksafari och gå tillbaka
  Ta kollektivtrafiken en lagom sträcka och gå tillbaka. Du kommer garanterat upptäcka nya platser och du rör på dig på ett helt nytt sätt.
 15. Peka ut en sjö inom rimligt avstånd och gå dit för att fiska…
  … men glöm inte köpa fiskekort!
 16. Städa
  Lite vanlig enkel städning är perfekt rörelse.
 17. Trädgårdsarbete
  Rör på dig och klipp gräset, rensa buskarna, eller vad du än tycker om eller har behov av i trädgården.
 18. Städa ett stall
  Ridning är rörelse, men det är ännu mer rörelse att städa stallet.

 

rör på dig
Ett fantastiskt bra klätterträd att utmana sig själv med…

4 Comments

 1. Många bra tips, men det där att gå runt med matkassar sänker hållbarhetstiden på kylvaror och tinar upp frysvaror vilket förutom hållbarheten pajar konsistensen. Bär du, som de flesta av oss, maten i kassar i händerna är jag inte helt säker på att ryggen kommer att tacka dig heller.

  Jag föreslår att vi ställer in maten först och följer upp med en matfri långpromenad. Vill du ha extravikt kan du fylla en ryggsäck med något som inte tar skada av plusgrader, men jag föredrar att öka tempo eller distans istället.

  • Bra poäng med matvarorna, du har helt rätt. Och instämmer även vad det gäller distans och tempo, onödig belastning på leder ska man inte utsätta sig för.

  • Det är episkt att göra något med muskelkraft istället för maskiner!

Comments are closed.