Därför är alla pengar viktiga

För några dagar sedan hade jag en diskussion med en vän om 400 kronor. Vi diskuterade att jag sparat 400 kronor varje år på att sota själv, något min vän tyckte var en struntsumma för att slippa sota.

Själva sotandet tar ungefär en halvtimme. Plocka fram stege och viska, klättra upp, skruva av väderskydd och sota, skruva på väderskydd, klättra ner och ställa undan stegen. Städningen efteråt ingår inte i det arbete som sotaren gör för 400 kronor (vilket förmodligen är något högre idag). Egentligen ingår inte att ställa fram stegen heller i sotarens arbete, så effektiv tid är snarare 25 minuter.

Men 400 för en halvtimmes arbete motsvarar en timlön på 800 kronor. Skattade pengar. Att säga nej till det fungerar inte i min värld (trots mitt inlägg om bekvämlighet här om dagen). Lägg på skatt och sociala avgifter så får du dra in brutto minst det dubbla.

Diskussionen vi hamnade i handlade om vad vilka pengar som är viktiga att jaga. Min vän hävdade att han hellre lägger sin tid på att jaga elkostnader och matkostnader, vilket i sig är rätt och riktigt. Jag hävdar dock att alla pengar är viktiga,

Ska du sota själv (åtminstone i min kommun) behöver du gå en kurs och sedan anmäla till kommunen. Den vanliga, treåriga brandskyddskontrollen kommer man inte undan (men det gör man inte oavsett). Kursen kostar förstås en slant (vilket motsvarar två sotningar) men på det tredje året har du sparat in kurskostnaden och gjort en besparing på 400 kronor.

De 400 du sparar varje gång du sotar själv är i min värld rätt härliga kronor som jag inte behöver lägga ut, tack vare 30 minuters arbete. Dessutom får jag själv bättre koll på min skorsten och jag ger mig själv en service ingen sotare har lyckats med.

För övrigt kan sotare vara ett mer eller mindre utdöende yrke, eller åtminstone kommer de decimeras och till stor del har de sig själva att skylla. Majoriteten av de sotare som dök upp hos mig innan jag började sota själv var inte särskilt trevliga, hade inte med sig egen stege, de erbjöd noll och ingenting i form av extraservice och jag fick göra städarbetet hur som helst.

Priset är också löjligt högt. De sotar samtliga hushåll i samma område samtidigt och tar sig igenom tre hus på en timme som alla får samma pris på fakturan. 1 200 kronor för en timme (vilket troligen är högre idag) är ett mycket högt timpris.

Hur som helst, alla pengar är viktiga eftersom du många gånger har betalat med en högre timpeng än vad det kostar att spendera pengarna. Har du hög lön och kan du tjäna mer pengar på motsvarande tid är det värt att låta någon annan göra jobbet.

Oavsett vad jag kan tjäna i övrigt är 400 kronor netto för en halvtimmes arbete en bra timpeng.