5 tips för att förbättra din självdisciplin

självdisciplin

Har du försökt att göra någonting ett antal gånger och misslyckats för att du på ett eller annat sätt har svårt att hålla dig till din plan? Då får du några tips här som kan hjälpa dig att förbättra din självdisciplin. 

Det är lätt att istället för att amortera 10 000 lägga pengarna på en ny kostym eller varför inte en ny snowboard. Men om du har ett långsiktigt mål att bli ekonomiskt oberoende är det kontraproduktivt. Samma sak gäller förstås om du vill sluta röka, gå ner i vikt eller ge dig på något som inte låter sig göras över en kafferast. Din bästa vän på vägen mot dina mål är en god självdisciplin.

Ta reda på varför

Börja med att ta reda på varför du vill göra något. Har du bara en vag idé hjälper det dig inte när du ska hålla motivationen uppe. Om du tror att du vill bli ekonomiskt oberoende för att du ska kunna leva ett liv i lyx, men den verkliga anledningen är att du bara vantrivs på ditt arbete är det betydligt enklare att byta jobb än att bryta sig loss.

Bestäm dig

Har du väl tagit reda på varför du vill göra något så bestäm dig. Du är 100% ansvarig för ditt liv och dina handlingar, såvida du inte är omyndig. Men bestäm dig och säg åt dig själv att nu har du bestämt dig. Ska du börja träna så ta beslutet. Gå inte och fundera på det. Det finns ingen anledning att vara långsam med några beslut. Bättre att ändra sig senare i så fall, än att aldrig ta några beslut.

Skjut inte upp starten för ditt nya liv

Skjut inte upp till imorgon vad du kan göra idag. Det gäller i allra högsta grad dina långsiktiga mål. Vill du gå ner i vikt, så skippa kvällsgodiset idag. Inte imorgon, inte nästa vecka. Du har ju bestämt dig, så ju förr du startar desto bättre. Det finns inga genvägar, bara hårt arbete och självdisciplin kommer att ta dig i mål. Du kan göra det!

Tillåt dig att misslyckas med din självdisciplin

Även om Mark Twain lär ha sagt att “det är lätt att sluta röka, jag har gjort det mängder av gånger” så är det inte vad jag menar med att du ska tillåta dig att misslyckas. Vad jag syftar på är att du ska inte vara för hård mot dig själv. Du kommer att misslyckas och det är helt okej. Bara du återkommer till varför du följer dina mål och att du har bestämt dig.

Ta hjälp – berätta för alla andra

Vissa mål vill man kanske hålla för sig själv, men andra vill man definitivt tala om för andra. Men framför allt bara för dina vänner, din familj och folk som vill stötta dig. Har du bestämt dig för att springa Göteborgsvarvet, tala om det för din familj och dina vänner. Be dem heja på dig, det kommer de antagligen att göra ändå, men all hjälp du kan få är bra för din självdisciplin. Det blir dessutom svårare att hålla sig borta från sitt mål om man berättat det för andra.

Om du har några andra tips för hur man förbättrar sin självdisciplin så dela gärna med dig.