Så blir du ekonomiskt oberoende

så blir du ekonomiskt oberoende

Så blir du ekonomiskt oberoende – det är ingen tvekan om att det har blivit ett mycket populärt ämne. En google-sökning ger 1,2 miljoner+ resultat på en sökning om ekonomiskt oberoende eller hur man blir ekonomiskt oberoende. 

Varför så många vill bli ekonomiskt oberoende är kanske inte så svårt att förstå. Varför så få lyckas är en intressantare fråga, då all information om hur man lyckas finns väldigt lättillgänglig på internet. Det finns hur mycket att läsa – pröva själv genom att söka på “så blir du ekonomiskt oberoende”.

Principerna är rätt enkla, det handlar om att göra av med mindre pengar än man får in och se till att skapa en passiv pengamaskin – eller skapa flera inkomstströmmar om man så vill och säkerställa att ingen av dem kräver aktivt arbete. Jag har tidigare skrivit en artikel om hur du kan bli ekonomiskt oberoende, så jag tänker inte upprepa de tipsen här. Istället tänkte jag utforska just varför inte alla lyckas. Om det hade varit enkelt skulle det ha varit betydligt fler personer som ägnat sin tillvaro åt att sola fotsulorna eller träna.

Jag tror dock att alla kan lyckas, oavsett bakgrund och oavsett startkapital. Vad det framför allt handlar om är att tro att man kan lyckas. Det är steg ett. Mr Money Mustache, som är en klar guru i sammanhanget, har flera gånger upprepat behovet av att vara optimist och ha lite jävlaranamma. Grit, badassity, envishet, vad det än må kallas handlar om att ge sig tusan på att nå sina mål. Du blir inte ekonomiskt oberoende utan att vara rejält motiverad.

Nästa sak, som jag också är djupt övertygad om att det krävs, är en plan och självdisciplin nog att hålla sig till den. Du kommer att vackla, det är en lång resa för de flesta och det krävs tålamod. Du kommer att avvika från planen, men det viktigaste är att du tar dig tillbaka. Du måste ha långsiktighet och inte fokusera på misslyckanden utan snarare på målet.

Sedan ska man inte glömma sin omgivning. Att försaka familj och vänner för att leva som en asket gagnar inte ditt välmående. Vad ska du göra om du uppnår ekonomiskt oberoende ensam? Om du inte är en ensamvarg från start har du ingen större nytta av pengar om du får använda dem ensam. Se till att du har din närmaste familj med dig på målet och vänner som förstår vart du är på väg. Kanske kan du lära dem att starta sin egen resa.

Till sist, glöm inte att fokusera både på inkomster, utgifter och skulder. Inkomsterna ska öka, utgifterna minska och skulderna elimineras. Klarar du av det finns det inga hinder för att du också ska nå målet att bli ekonomiskt oberoende.

För att summera hur du blir ekonomiskt oberoende så behöver du med andra ord ha, förutom grunderna, följande klart:

  • Ambition
  • Plan
  • Självdisciplin
  • Tålamod
  • Fokus på helheten

Utan att raljera eller vara cynisk så är det många som pratar och drömmer om att nå en ekonomisk frihet, men många når inte längre än en lite större buffert.