Spara pengar med en tandborste

tandborste

En vanligt tandborste kan spara dig en tusenlapp eller två – eller tiotusentals kronor. Naturligtvis pratar jag om din tandhälsa. 

Dina tänder ska räcka hela livet och du är ingen haj. Hajar får nya tänder hela livet, men vi människor får bara två uppsättningar. Att laga ett hål eller två går lätt på en tusenlapp per hål. Att ersätta en hel tand kostar en smärre förmögenhet. Av det senare skälet ska du givetvis ägna dina tänder kontinuerligt underhåll, men också proaktiva besök hos din tandläkare.

Dock är jag osäker på om det verkligen behövs ett besök årligen. Sköter man sig borde det gott och väl räcka med en gång var 18-24 månad, men att göra rutinkontrollen är oundvikligt. Tandläkaren kan upptäcka och åtgärda problem du inte har en chans att se, bara känna om det börjar göra ont.

Att sköta sina tänder är heller inte särskilt svårt. En tandborste, bra tandkräm, tandtråd och lite fluorskölj är billiga investeringar i jämförelse med de reaktiva åtgärderna. Genom att lägga ner 5 minuter på morgonen och 5 minuter på kvällen så får du en av de bästa återbetalningarna du kan önska dig. Bortsett från kostnaden är det ingen trevlig upplevelse att höra tandläkarborren vina.

Det finns förstås en sak till du måste göra för att få tänderna att hålla länge. Tandborsten, tandtråden och flour är inte tillräckligt om du sätter i dig mängder av socker. Skippa sockret, eller minimera det. Det vinner både dina tänder, din plånbok och din hälsa på.

Ytterligare en fördel är förstås att du kommer att skina när dina tänder mår bra. Le mer, skratta och ha kul. Mer pengar i plånboken brukar göra oss alla glada, men ett strålande leende med friska tänder är en vinnare i alla läger.

Och glöm inte att tandläkarnas favoritsång är Love Me Tender. Det hade förmodligen Elvis aldrig tänkt på.