Castellum och Kungsleden

Castellum har lagt ett väl förankrat bud på Kungsleden, värt nästan 27 miljarder. Kungsledens styrelse har enhälligt rekommenderat aktieägarna att acceptera budet, något tre stora ägare också har gjort genom bindande avtal. Av allt att döma med min enkla förmåga att bedöma den här affären så ser det mycket sannolikt ut som att den kommer att gå igenom.

Det gör att Castellum får en ännu starkare position och jag kommer fortsätta öka i Castellum. Kungsleden har jag haft tidigare och sett som ett bra bolag. Jag tror att det här kommer bli superbra för Castellum.

Om allt går som det är tänkt och affären blir av så kommer det också innebär att jag inte köper några fler fastighetsaktier i andra bolag än de jag redan äger. Jag har gått och funderat ett bra tag på om jag skulle skaffa ytterligare en eller möjligtvis två, men jag nöjer mig med att fortsätta öka i de jag har. Castellum-affären gör att exponeringen indirekt blir större, och det är jag nöjd med.

Det finns många som tror att kontoren kommer minska, och till viss del tror jag det är sant, men välskötta bolag som förstår utmaningen använder den till att skapa nya konkurrensfördelar. Det är något Castellum har ägnat sig åt länge och som de dessutom fortsätter göra.

Jag tror dessutom att de kommer fortsätta höja utdelningarna varje år. Kanske något mindre höjning nästa år, men med största sannolikhet blir det ännu en höjning.

Vad som händer med ledning och övrig personal är förstås en fråga som måste utredas. En M&A leder alltid till konsolideringar, vilket förstås är ett av syftena. I mina ögon har även Kungsleden haft en kompetent ledning och förhoppningsvis hittar man sätt att använda deras kompetens.

Hur företag sköter sina M&A är ofta något jag granskar när jag utvärderar ett bolag. Är det vilda västern, eller finns det en solid process? En dåligt skött M&A kan sänka ett bolag, medan en bra process kan göra ett 1+1 verkligen blir 3.

Jag tror dessutom att Castellums inriktning på att växa kommer att fortsätta, och jag har några idéer om vad nästa förvärv kommer att bli – men jag tror det dröjer till dess att den här affären är i hamn.