Det måste vara lönsamt att arbeta – för alla

Vi kunde ha många fler entreprenörer i Sverige än vad vi har idag. Istället har vi lyckats skicka iväg ett stort företag österut. 

Företag och enskilda människor vill tjäna pengar. Det finns förstås individer som tycker att det där med pengar är fult och att tjäna pengar i Sverige har länge ansetts som någonting man inte ska göra. Vilket inte är så konstigt med tanke på vår socialistiska bakgrund.

Nyfikenhet, passion och intresse driver mängder av människor att göra fantastiska saker, men om vi höjde skatten till 100% och delade ut samma summa till alla (vilket verkar vara vad Vänstern vill göra) så har vi garanterat en stagnation i samhället. Vem vill ta risker om det inte finns belöningar? Vem vill arbeta långa kvällar för att åstadkomma något, om alla andra går hem tidigt, och det inte finns en vinst i att kämpa?

Entreprenörer driver Sveriges välstånd och de måste få tjäna pengar. Samma sak med alla individer i vårt fina land. Om du kämpar hårt, utbildar dig och gör vad du kan för att bidra kan du också tjäna en slant på det. Åtminstone än så länge. Men Vänstern kommer aldrig att vara nöjda med mängden skatt i Sverige och sossarna är inte långt efter.

Hur man i en högkonjunktur kan höja skatterna är bortom min förmåga att förstå. Men för att även de partier som bevisligen inte kan räkna (de är fyra, ni kan själva räkna ut vilka), så fungerar det så här:

Någon tjänar en hundralapp. Hen betalar 32% i skatt. Staten får in 32 kronor.

Någon annan tjänar två hundralappar. Hen betalar 32% i skatt. Staten får in 64 kronor (mer än 32).

En tredje tjänar 1000 kronor och betalar 320 kronor i skatt med 32% skatt (fantastiskt mycket mer än 32).

Den som tjänar mer betalar redan idag mer skatt. Men med sossetänket och vänsterns logik ska den som tjänar tusenlappen betala 57% på inkomsterna över en viss nivå. Mer än alla andra, för att hen tjänar mer. Och lägg till moms, elskatt, bensinskatt och allt annat så får du världens högsta skattetryck.

Det fascinerande är när du tjänar runt brytpunkten. Idag är den 36 575 SEK. Skatt med 32% är då 11 704 SEK. Får du en löneökning på 500 SEK får du ut 240 kronor av femhundringen. Mindre än hälften om någon inte hängde med.

I ett land som befinner sig i en högkonjunktur där antalet skattekronor som kommer in till staten är fler än någonsin. Där ska folk som tjänar över 36,5 KSEK i månaden betala ännu mer för att de har kämpat sig till en högre lön.

Vem vill då anstränga sig?