Global nivå på företagsskatt

Jag har inte tidigare funderat över den här frågan, men nu när USA’s finansminister Janet Yellen gjort ett utspel om en lägstanivå för företagsskatter inser jag hur intressant frågan är.

Naturligtvis konkurrerar vettiga länder om att få företag till sina länder. Det är därför Irland har en låg bolagsskatt, som också gör att många företag vill etablera sig där. Det är också därför USA driver frågan i OECD, inte för att de vill att företag ska betala mer skatt utan för att de vill att företagen ska betala den skatt de betalar i USA.

Sverige har faktiskt sänkt bolagsskatten, som från i år är 20,6 procent. USA har en ambition att nå 21% som lägstanivå, men det finns förstås länder som tycker det är en mindre bra idé då de får företag till sitt land just för att de beskattar företagen lågt.

Själv tycker jag fri marknad ska råda. Om ett land vill låta bli att beskatta företagens vinster helt och hållet så låt dem köra på det. Om en fri marknad ska råda så låt den råda. Det finns dessutom annat länder kan konkurrera med än bara låg vinstskatt, som exempelvis tillgång till välutbildad arbetskraft.

Sverige är tyvärr på väg att driva iväg företag, och har dessutom jobbat hårt på det tidigare. Det finns många exempel på det, där Nordea och Göteborgs kex är två relativt färska exempel. Vinstskatten är förstås bra om den har sänkts i år, men betydligt mer betungande för ett företag är arbetsgivaravgifter och brist på kompetens. Vill man ha företag till Sverige måste man förstå hur företag fungerar och vad de mår bra av.