För- och nackdelar med att ta lån genom arbetsgivaren

Det är kanske inte så många som vet om möjligheten att ta lån via företaget som anställer en. Det är så klart inte alla företag som erbjuder den här möjligheten. Men även om de inte erbjuder det just nu är det lätt att genomföra om arbetsgivaren skulle vilja. Därför tänkte vi undersöka för- och nackdelar med denna typ av lån.

Hur fungerar det

Din arbetsgivare är den som tar blancolånet och delar sedan ut pengarna till dig. Du är nu skyldig att betala tillbaka arbetsgivare med en överenskommen ränta. Oftast kan en arbetsgivare ge lite lägre räntor än bankerna, en klar fördel! Enklaste sättet att betala tillbaka summan är att arbetsgivare gör avdrag på lönen för förmånen. Du behöver alltså inte skicka in några pengar eller hantera några papper. När lönen kommer in på kontot är allt redan betalt och klart.

Fördel – lägre räntor

När din arbetsgivare tar ett lån via exempelvis Moank kan man förhandla om låga räntor. Idag är räntan redan låg men det finns fortfarande möjlighet att få lägre än din bank. Detta kan vara speciellt attraktivt om du har lite förhandlingsutrymme på banken och därmed kan bli fast med högre ränta än genomsnittet. Detta gäller så klart blancolån som är kända för att komma med mycket högre ränta än en bolån där det finns en säkerhet i själva huset.

Nackdel – dyrare om du behöver extraskatta

Det kan bli en dyrare affär om du även betalar statlig skatt. Den statliga skattens nedersta gräns ligger på över 438 900 kronor om året. Problemet kan dyka upp om räntan på lånet är lägre än marknadsräntan. Då räknas lånet som en förmån och ska därmed beskattas för förmånen samt att du måste skatta kommunalt och statligt.

Fördel – fler avdrag

Även om du behöver förmånsbeskatta ditt lån kan det finnas fördelar. Nämligen avdragen. I deklarationen kan du göra avdrag för räntekostnader och värdet på förmånen.

1 Comment

Comments are closed.